Cuba

Els cubans celebren de manera discreta el 81è aniversari d'un Fidel Castro encara convalescent

Els cubans celebraran avui discretament el vuitanta-unè aniversari del líder de la revolució, Fidel Castro, que segueix convalescent i apartat del poder des del juliol del 2006. Les autoritats no han organitzat cap acte oficial, en contrast amb les celebracions multitudinàries de l'any passat. Durant aquest any d'absència, les imatges del líder cubà han estat comptades i la informació sobre l'abast de la malaltia de Castro i la seva recuperació s'ha envoltat d'un gran secretisme. Tot i això, Castro ha seguit present en l'opinió pública a través dels seus articles editorials al diari "Granma", on ha dissertat sobre diversos temes de l'actualitat.

Actualitzat

Raúl Castro promet canvis estructurals

Mentrestant, el seu germà petit, el general Raúl Castro, que va assumir els poders a l'illa caribenya el 31 de juliol del 2006, ha promès canvis estructurals per millorar la vida de la gent. El passat 26 de juliol, la data més assenyalada de la revolució, el president en funcions va dibuixar un panorama no gaire alentador sobre la situació del país. El general Castro va dir aleshores que Cuba no ha sortit del període especial -en què va entrar després de la caiguda del bloc soviètic- , i en to autocrític, va reconèixer la necessitat de superar velles concepcions i aplicar noves mesures per impulsar l'economia.

El comandant continua opinant

Apartat del poder per una greu malaltia que el va obligar a delegar els càrrecs en el seu germà, Castro s'ha convertit en l'editorialista estrella del diari "Granma", òrgan oficial del Partit Comunista de Cuba. A través dels seus articles, batejats com a "reflexions", ha expressat les seves opinions sobre assumptes tan dispars com l'ús d'aliments per la producció d'etanol, el canvi climàtic o, més recentment, la responsabilitat del capitalisme en la deserció d'esportistes cubans en competicions internacionals. Però els Estats Units, el seu etern enemic, ha estat el principal objectiu de les seves crítiques.

Poca presència en els mitjans

Durant l'últim any, la falta d'informació sobre el seu estat de salut i les escasses imatges difoses a través dels mitjans oficials -els últims, el passat 5 de juny- han anat minant les expectatives dels cubans de tornar a veure el seu líder amb el característic uniforme verd oliver i aclamat per la multitud.

En contrast amb els actes multitudinaris convocats l'any passat en motiu del seu 80è aniversari, en aquesta ocasió les autoritats no han anunciat fins ara cap convocatòria extraordinària, tot i que organitzacions polítiques i de masses realitzaran activitats culturals i recreatives en honor del comandant.

La vida segueix per als cubans

Mentrestant, els cubans s'han anat acostumant a l'absència del cap de la revolució i a l'hermetisme que envolta a tot allò relacionat amb la seva salut. A més, la població caribenya segueix enfeinada a resoldre les dificultats quotidianes a l'espera de senyals sobre el rumb dels "ajustaments estructurals" anunciats per Raúl Castro.

Anar al contingut