Madrid

Els crítics del PSOE dimiteixen però no aconsegueixen forçar la renúncia de Sánchez

Disset membres de l'executiva del Partit Socialista han presentat la dimissió per provocar la dissolució d'aquest òrgan i evitar el comitè de dissabte

RedaccióActualitzat

Els crítics del PSOE han presentat aquesta tarda a Ferraz la dimissió de 17 membres de la comissió executiva federal del partit. Volen, així, precipitar la dissolució d'aquest òrgan i provocar la caiguda del secretari general Pedro Sánchez.

Els estatuts de la formació preveuen que quan la majoria dels membres de l'executiva pleguen, l'òrgan es dissol i el secretari general perd les seves funcions. L'objectiu ha estat evitar la convocatòria del comitè federal de dissabte, que havia de portar a unes primàries perquè la militància decidís entre l'abstenció o un possible govern alternatiu i a un congrés.

L'encarregat d'entregar les firmes a la seu socialista de Ferraz ha estat el secretari del Política Federal, Antonio Pradas, destacat dirigent de la federació socialista andalusa i número tres del partit.

Entre els dimissionaris hi ha, a més de Pradas, la presidenta del comitè federal, l'andalusa Micaela Navarro, Carme Chacón i el president valencià, Ximo Puig. També han firmat Eva Matarín, el president de Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page i l'exdirigent madrileny Tomàs Gómez. A més María José Sánchez Rubio, Mariluz Rodríguez, José Miguel Pérez, Manuela Galiano, Noemí Cruz, Francisco Pizarro, Juan Pablo Durán, Ascensión Murillo, Carlos Pérez i Estefanía Martín.

D'aquesta manera, el fins ara secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, deixarà de ser-ho en les pròximes hores i una gestora es farà càrrec del partit.

La secretaria de Política Municipal del PSOE, Adriana Lastra, ha qualificat de "cop d'Estat" la maniobra dels disset membres de l'Executiva Federal per força la sortida de Pedro Sánchez com a secretari general del partit.

Sànchez els havia convidat a dimitir avui mateix si no se sentien part del seu projecte.

La direcció del PSOE no cedeix i convocarà Congrés

El secretari d'organització, Cesar Luena, manté que sigui un Congrés Federal extraordinari el que triï una nova Executiva com proposa Pedro Sánchez i que sigui, aquesta manera, la militància que decideixi com sortir de la crisi.

La crisi al PSOE s'ha generat arran de la insistència dels barons del partit perquè els diputats socialistes s'abstinguessin en la investidura a Mariano Rajoy i facilitessin, així, la formació de govern del PP. Pedro Sánchez ha defensat insistentment el vot contrari a Rajoy perquè, assegura, és com ho va acordar el comitè federal del partit al juliol i ell, diu, ha complert aquest compromís.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut