Els criadors del Gall del Penedès calculen vendre gairebé 4.000 exemplars en el primer Nadal amb la certificació IGP

Els criadors del Gall del Penedès calculen vendre gairebé 4.000 exemplars en el primer Nadal amb la certificació IGP

Els criadors del Gall del Penedès calculen vendre gairebé 4.000 exemplars en el primer Nadal amb la certificació IGP

Pla sencer de dos exemplars de Gall del Penedès menjant pinso del terra. Imatge del 23 de novembre de 2016 (horitzontal)

Pla sencer de dos exemplars de Gall del Penedès menjant pinso del terra. Imatge del 23 de novembre de 2016 (horitzontal)

ACN Santa Margarida i els Monjos.-Els criadors del Gall del Penedès preparen aquestes setmanes la que serà la primera campanya de Nadal des que van obtenir la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) al juliol. Després de més de deu anys de reclam, la presidenta del Consell Regulador del Gall del Penedès, Maria Antònia Udina, assegura que se senten "plens de satisfacció" perquè "es reconeix que s'està fent un producte de qualitat". Els criadors dubten que la IGP suposi un gran increment de vendes durant aquest Nadal, però sí que preveuen millorar lleugerament les xifres de l'any passat, de manera que es puguin aproximar als 4.000 galls distribuïts. Segons ha explicat Udina a l'ACN, l'objectiu és que el consum creixi paulatinament i que sorgeixin nous criadors per ampliar la producció que ara gestionen des de tant sols cinc granges. Augura que això els permetria obrir camí cap a les exportacions.

Maria Antònia Udina ha assegurat que l'obtenció de l'IGP els "il·lusiona" de cara a aquesta campanya de Nadal, quan es distribuiran els primers Galls Negres del Penedès etiquetats amb el distintiu europeu oficial de qualitat. A mitjans de novembre va acabar el procés de certificació de les granges i els escorxadors, i a principis de desembre es començaran a distribuir les primeres etiquetes. Un pàmpol verd amb la silueta del gall dibuixada al fons serà el distintiu que identificarà el producte als mercats, carnisseries i granges.L'any passat, els criadors de Gall del Penedès van vendre al voltant de 3.000 exemplars durant la campanya de Nadal, i aquest any calculen que podrien aproximar-se als 4.000. La xifra representa una tercera part de les vendes de raça penedesenca que es fan al cap de tot un any, fet que demostra que continua tractant-se d'un producte "estacional", apunta Udina, que recorda que la Festa Major de Vilafranca del Penedès és l'altre pic de vendes de l'any. En el cas de Nadal, hi ha un gruix dels exemplars que es distribueixen durant la Fira del Gall que Vilafranca del Penedès celebra el 17 i 18 de desembre, tot i que els criadors neguen que sigui un certamen "excepcional" pel que fa a les vendes. Matisen que l'excepcionalitat rau en la magnitud de la fira i en què actua com a "gran aparador" per seduir clients que posteriorment s'apropen a les granges a buscar els seus galls.Alimentació, entorn i temps de criançaEls pollastres comercialitzats com a Gall del Penedès han d'estar alimentats amb un 5% de gra de raïm barrejat amb el pinso, alhora que s'han de criar en granges a l'aire lliure on es garanteixi un mínim de 2 metres quadrats per animal, i aquestes granges cal que es netegin completament cada vuit setmanes. Un altre requisit és el temps de criança. Mentre que els galls de granges industrials tenen una vida màxima d'entre 32 i 40 dies, les polles de la raça penedesenca viuen 16 setmanes i els galls negres, 22. Tot i la diferència de temps de criança respecte un pollastre convencional, Udina assegura que "no es tracta d'una carn dura" i remarca que els greixos que incorpora "s'escampen" per tot l'animal. La presidenta del Consell Regulador admet que en general el reglament que s'ha fixat és "molt estricte", però senyala que l'objectiu és "augmentar la qualitat". Gràcies a aquesta normativa, Maria Antònia Udina assegura que es garanteix que l'animal "visqui feliç", la qual cosa "es nota a la carn"."Tothom l'hauria d'estimar"El Gall del Penedès és un producte que es comercialitza a tot el Gran Penedès i també als principals mercats de Barcelona. Amb tot, la presidenta del Consell Regulador reivindica la necessitat de millorar-ne la difusió. Udina lamenta que actualment el consum de la raça penedesenca es concentra a l'Alt Penedès, amb poca incidència al Garraf, Baix Penedès i l'Anoia -a banda de Rodonyà, a l'Alt Camp, també inclòs a l'IGP-. "Tothom l'hauria d'estimar i creure-hi, perquè l'IGP és de tots", subratlla.Tot i apuntar que la manca de recursos econòmics limita la capacitat d'actuació a l'hora de fer difusió, Maria Antònia Udina assegura que el recentment constituït Consell Regulador centrarà la seva tasca en "promocionar-ho, fer-ho entendre i tastar-ho", per tal d'aconseguir crear també una "educació" entorn l'alimentació. Udina defensa que d'aquesta manera els consumidors "podrien valorar què vol dir una IGP quan la veuen a la parada o al supermercat".