Barcelona

Els cotxes de més de 20 anys no podran circular per l'àrea de Barcelona a partir del 2019

Es tracta dels turismes matriculats abans del 1997 i les furgonetes anteriors al 1994. La prohibició ja s'aplicarà al desembre els dies d'alta contaminació

RedaccióActualitzat

La prohibició de circular amb els vehicles més contaminants per Barcelona i 40 municipis de l'Àrea Metropolitana s'avança un any, i començarà l'1 de gener del 2019. La restricció s'aplicarà de dilluns a divendres al Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès.

Els vehicles afectats són els turismes matriculats abans del 1997 i les furgonetes anteriors al 1994. Això suposa 128.000 vehicles, una xifra que no arriba al 10% del parc automobilístic.

 

 

Un any més tard, el 2020, la restricció per circular entre les rondes de la ciutat de Barcelona serà major i es prohibirà circular als dièsels matriculats abans del 2006 i els cotxes de benzina d'abans del 2000, un 30% del parc de vehicles. Aquesta mesura afectarà un total de 1.189.135 vehicles, el 60,7% dels que actualment hi ha matriculats a l'àrea metropolitana de Barcelona.

 

Així s'ha acordat aquest matí a la Cimera per a la Millora de la qualitat de l'aire a la conurbació de Barcelona liderada per la Generalitat, l'Àrea Metropolitana, la Diputació i l'Ajuntament. Les diferents administracions s'han posat d'acord en el calendari -que avança el gruix de les mesures al 2019-  respecte de les aprovades a principis de febrer per l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

♦ Els cotxes més contaminants no podran circular per les rondes ni per l'interior de Barcelona el 2020

Cada ajuntament, a més, podrà aplicar mesures més estrictes en funció de les seves necessitats.

Les restriccions comencen el 2017

Aquest mateix any, però, ja hi haurà canvis. A partir de desembre, els vehicles de més de 20 anys no podran circular els dies que la Generalitat declari l'alerta per un episodi ambiental.

I, per més endavant, hi ha la possibilitat d'introduir peatges per accedir a l'àrea de Barcelona i destinar els diners recaptats al transport públic. Es plantegen mesures com una targeta per als dies d'alta contaminació o l'ampliació de la zona 1 a tota la zona tarifària 2. Tot, amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aire i la salut de les persones, i és que el trànsit provoca més morts per la contaminació, fins i tot, que pels accidents.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut