Madrid

Els consumidors espanyols es proposen estalviar aquest 2008 en vista de la crisi econòmica

L'any 2008 serà un any per estrènyer-se el cinturó. Això és, almenys, el que pronostica un banc francès especialitzat en consum que ha fet un estudi del mercat espanyol. Creuen que cada cop hi haurà més gent que tindrà problemes per arribar a final de mes i, si no, la incertesa econòmica general farà que els consumidors estiguin molt pendents de la butxaca i redueixin les despeses. Segons aquest informe, l'oci, els automòbils i la vivenda són els sectors que més ho notaran.

Actualitzat

El banc francès Cetelem, la filial especialitzada en crèdit del grup BNP Paribas, ha fet un estudi que conclou que la pujada dels preus i, sobretot, dels tipus d'interès, obligarà els consumidors espanyols a pensar-s'ho dues vegades a l'hora de fer qualsevol despesa, perquè han perdut confiança en l'economia, i això ha fet que es proposin estalviar.

Segons aquest estudi, els viatges i la despesa en oci en general serà el que més es ressentirà de la crisi econòmica. Concretament, baixarà deu punts , fins al 37%. El mercat de l'automòbil continuarà a la baixa i el 15% d'enquestats que tenien intenció de comprar-ne un l'any passat, es redueix fins al 10%.

Pel que fa al mercat immobiliari, també baixa cinc punts el percentatge dels que volen comprar una vivenda, del 12 al 7%. En contrapartida, els productes que més es vendran seran els electrodomèstics i els mobles.

Això farà que els crèdits al consum creixin cada cop menys. L'any passat van pujar un 14% i aquest any es preveu que es moguin entre el 8 i el 10%. Amb un deute mitjà de 6.500 euros per família, Espanya continua sent el tercer país europeu amb més crèdits al consum, després de la Gran Bretanya i Alemanya.

Anar al contingut