Barcelona

Els consumidors de cànnabis són més propensos a tenir falsos records

Un estudi dels hospitals de Sant Pau i Bellvitge constata que l'ús crònic de cànnabis provoca distorsions a la memòria

RedaccióActualitzat

Els consumidors de cànnabis tenen més propensió a experimentar falsos records. Així ho afirma un estudi del grup d'investigació en Neuropsicofarmacologia Humana de l'Institut de Recerca Biomèdica de l'Hospital de Sant Pau i del de Cognició i Plasticitat Cerebral de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell-UB). La troballa, publicada a la revista "Molecular Psychiatry", constata que l'ús crònic de cànnabis provoca distorsions a la memòria, i això determina l'aparició de records il·lusoris i falsos. Aquest estudi demostra, per primer cop, que els consumidors d'aquesta substància tenen una menor activitat en l'hipocamp, que és una estructura clau vinculada a l'emmagatzematge dels records.

Els autors de l'estudi recorden que la memòria és un procés mal·leable que es va construint de forma progressiva i que és susceptible de les distorsions o els falsos records. Aquestes disfuncions de la memòria són més freqüents en diversos trastorns neurològics o psiquiàtrics, però també en la població sana a mesura que augmenta l'edat. Un fenomen habitual és tenir falsos records de situacions viscudes a la infància i que creiem recordar perquè persones de l'entorn les han explicat moltes vegades.

Els investigadors de Sant Pau i de Bellvitge van demanar a un grup de consumidors crònics de cànnabis i a un altre de sa que es fixessin en una sèrie de paraules. Passats uns minuts, es va tornar a presentar les paraules originals juntament amb altres paraules no relaciones i paraules noves relacionades semànticament. A tots se'ls va demanar quines paraules pertanyien a la llista original.

Els consumidors van creure haver vist amb anterioritat les paraules relacionades semànticament amb una freqüència més gran. A més, utilitzant la tècnica de la imatge per ressonància magnètica, els investigadors van descobrir que els consumidors de cànnabis mostraven menor activació en àrees de cervell associades al procediment dels records i al control general dels recursos cognitius. L'estudi va trobar aquests dèficits de memòria tot i que els participants havien abandonat el consum del cànnabis un mes abans de fer la prova.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut