El conservador Sauli Niinistö, nou president Finlàndia
El conservador Sauli Niinistö, nou president Finlàndia (Foto: Reuters)
Lehtikuva

Els conservadors s'imposen a la segona volta de les presidencials finlandeses i posen fi a 30 anys d'hegemonia socialdemòcrata

Victòria històrica del conservador Sauli Niinistö a la segona volta de les eleccions presidencials a Finlàndia. El triomf ampli de la dreta posa fi a 30 anys d'hegemonia socialdemòcrata i Niinistö es converteix així en el primer president conservador des del 1956. El candidat conservador, que partia com a clar favorit a les enquestes, s'ha endut el 62,6% dels vots, i el seu rival, Pekka Haavisto, no ha arribat al 40%.

RedaccióActualitzat
Sauli Niinistö ha rebut el suport majoritari dels electors conservadors, centristes, democratacristians i ultranacionalistes i ha tingut la victòria més àmplia en unes eleccions presidencials des que va instaurar el sufragi directe el 1994.

La figura del president finlandès té pocs poders, però el fet que el nou president hagi defensat repetidament la importància que Finlàndia sigui a la Unió Europea i a la zona euro podria suposar un contrapès al creixent euroescepticisme entre la classe política finlandesa.
Anar al contingut