Varsòvia

Els conservadors nacionalistes s'imposen a les eleccions a Polònia i preocupen Europa

La Comissió Electoral confirma la victòria del partit Llei i Justícia amb el 37,7% dels vots, i la governant Plataforma Cívica ja ha reconegut la derrota

RedaccióActualitzat

Polònia ha votat en unes eleccions que tenen transcendència a la resta d'Europa. L'euroescèptic i conservador partit Llei i Justícia s'ha imposat en els comicis. És la victòria més important per un sol partit a Polònia des de la caiguda del comunisme. La Comissió Electoral ha confirmat aquest dilluns a la nit el triomf que pronosticaven els sondejos.

En les primeres eleccions en plena crisi dels refugiats, els polonesos han donat el poder a la dreta nacionalista, partidària d'un bloc antiimmigració a l'est europeu. Havien de triar presidenta entre les dues candidates favorites, Beata Szydlo, la candidata del partit ultraconservador Llei i Justícia, i l'actual primera ministra, Ewa Kopacz, del partit de centre Plataforma Cívica.

El recompte preliminar dóna com a guanyadora Beata Szydlo amb un 37,7% dels vots. Hi ha hagut un fort vot de càstig contra la coalició governant, que només hauria obtingut el 23% dels vots. Plataforma Cívica ja ha reconegut la derrota i obre la porta a posar fi a vuit anys de govern del partit moderat.

Si les xifres s'acaben confirmant amb l'escrutini, els ultraconservadors podrien governar sols. Si no, el paper de tercers partits pot ser determinant. El moviment antisistema-populista liderat per una exestrella del rock local, Pawel Kukiz, o Nowoczesna, partit ultraliberal i austericista, poden decantar la balança.

Preocupació a Europa

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha felicitat per carta la victòria de Szydlo.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut