Sebastian Kurz -a l'esquerra- i Heinz-Christian Strache. Dreta i extrema dreta cara a cara (Reuters)
Sebastian Kurz -a l'esquerra- i Heinz-Christian Strache. Dreta i extrema dreta cara a cara (Reuters)
Viena

El nou canceller austríac defensa el seu europeisme, tot i pactar amb els ultres

Sebastian Kurz es reunirà demà amb els mandataris de Brussel·les, després que els conservadors i els ultranacionalistes hagin pres possessió dels càrrecs aquest matí

RedaccióActualitzat

Els democristians del Partit Popular (ÖVP) i els ultranacionalistes del Partit de la Llibertat (FPÖ) han consumat aquest dilluns el pacte de govern de dretes a Àustria. Aquest matí, el nou executiu ha assumit el poder a Viena.

El canceller federal, Sebastian Kurz, líder dels democristians, ha jurat el càrrec. Amb 31 anys és el cap de govern més jove d'Europa. Al seu costat tindrà Heinz-Christian Strache, cap del partit d'ultradreta i, des d'ara, vicecanceller. També han promès les noves funcions els quinze ministres i secretaris d'Estat.

Unes 4.000 persones s'han manifestat al carrer per protestar contra l'accés al govern de l'extrema dreta. "No deixeu governar els nazis", deia una de les pancartes més grans. Les protestes, que han mobilitzat 1.500 agents de policia, han provocat bloquejos de trànsit en el centre de Viena.

Kurz va aquest dimarts a Brussel·les

Sebastian Kurz anirà aquest dimarts a Brussel·les per tranquil·litzar als mandataris de la Unió Europea. Segons fonts del govern austríac, el nou canceller s'entrevistarà dimarts amb els presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, i de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i dimecres amb el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani. Kurz vol traslladar als dirigents de la UE que, tot i formar govern amb una formació euroescèptica, mantindrà en el futur una orientació proeuropea.

El cap d'Estat, l'ecologista Alexander van der Bellen, ha reconegut les opinions diferents que genera aquest nou govern, en un breu discurs durant la cerimònia de presa de possessió:

"Soc conscient que moltes persones a Àustria veuen amb bons ulls els plans del nou govern, altres estan a l'expectativa, i també n'hi ha molts que són escèptics o el rebutgen. Els comprenc. En una democràcia hi ha diversitat d'opinions."

Van der Bellen ha recordat que, com a exlíder dels Verds, procedeix d'una orientació política diferent de la dels membres de l'executiu i que, tot i això, ha pogut cooperar amb ells en un ambient "constructiu" durant les negociacions del nou govern. Van ser unes converses que van durar pràcticament dos mesos des de les eleccions parlamentàries del 15 d'octubre.

El cap d'Estat austríac ha remarcat que li dona confiança el fet que han arribat a "un clar consens en alguns punts importants", com la continuïtat de la política exterior" i el seu europeisme, així com també, diu, "el respecte als drets i les llibertats com a principi fonamental".

El govern de conservadors i ultranacionalistes tenen 113 dels 183 escons al Parlament del país.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut