Barcelona

Els conductors d'autobusos de Barcelona convoquen vaga pel 10 de gener

Els treballadors d'autobusos de Barcelona han acordat en assemblea tornar a la vaga el 10 de gener en cas que no hi ha hagi acord amb TMB pel conveni col·lectiu. Aquell mateix dia, segons com hagin anat les negociacions, decidiran si l'aturada es converteix en indefinida. Així ho han acordat aquest dimecres en una assemblea que ha coincidit amb les sis hores d'aturada del servei. Els sindicats convocants, CGT i Actub, han considerat un èxit el seguiment de la protesta, que han xifrat gairebé en un 100%. En canvi TMB, que ha demanat que es declari il·legal la protesta, el rebaixa a un 50%. Entre les 10.30 i les 16.30 només han funcionat una part de les línies de zones on no hi ha transport públic alternatiu.

Actualitzat
Els autobusos vermells es tornen a incorporar al paisatge urbà de Barcelona des de les 16.30 hores. Des de les 10.30 fins al final de la protesta, només hi ha hagut serveis mínims a les línies 9, 11, 21, 24, 63, 65, 92, 95, 109, 157 i 193, que han comptat amb només una quarta part de la flota habitual. TMB ha assegurat que els serveis mínims han funcionat amb normalitat. Entre els usuaris ha predominat la resignació.

Aquesta jornada de vaga arriba després de la protesta del juny passat, quan els sindicats van advertir que si no se superava un conveni a la tardor tornarien a les reivindicacions. De fet, els 1.500 treballadors reunits en assemblea a les Cotxeres de Sants han decidit que, si el 10 de gener continuen encallades les negociacions, la vaga convocada per aquell dia es podrà convertir en indefinida. Tot plegat es decidirà en assemblea el mateix dia. Els conductors ja va fer una tongada llarga d'aturades a principis del 2008, amb 18 dies de vaga.

La protesta es fa per pressionar en la negociació del conveni col·lectiu -encallada des de fa un any i mig, amb retrets mutus de falta de voluntat negociadora- i contra la gestió dels dos dies de festa que es van pactar després de les vagues de fa un any i mig. TMB ha presentat una demanda als jutjats socials perquè la convocatòria sigui considerada il·legal. L'empresa considera que els sindicats han convocat la vaga només per poder fer una assemblea.
Anar al contingut