Votacions a mà alçada en l'assemblea dels comuns per fundar el nou partit (ACN)
Votacions a mà alçada en l'assemblea dels comuns per fundar el nou partit (ACN)
Barcelona

El nou partit dels comuns defensa una República catalana en un Estat plurinacional

El nou partit agrupa Barcelona en Comú, Iniciativa, Esquerra Unida i una part de Podem

RedaccióActualitzat

Neix el nou partit dels comuns que impulsa Ada Colau. Serà l'hereu de la coalició electoral d'En Comú Podem que ha guanyat dues eleccions generals a Catalunya i que agrupa Barcelona en Comú, Iniciativa, Esquerra Unida i una part de Podem. La direcció d'Albano Dante Fachin es va desmarcar del nou espai polític.

Durant tot el dia es fa l'assemblea fundacional al Pavelló de la Vall d'Hebron a Barcelona. Els 9.000 inscrits han votat de forma presencial les esmenes a les sis ponències que formaran l'ideari del nou espai polític.

La nova formació ja ha decidit el seu punt més controvertit: l'estatus de Catalunya en un futur. El nou partit d'Ada Colau abandona l'independentisme però proposa la creació d'una República Catalana que comparteixi la seva sobirania amb la resta de pobles de l'Estat.

Xavier Domènech ha defensat que aquesta postura no és gens indefinida i que representa tota una revolució política.

 "Volem una sobirania plena de Catalunya que sigui lliurement compartida amb els pobles germans de l'Estat. Això no és indefinició, és un projecte revolucionari"

L'assemblea ha rebutjat per una amplia majora l'esmena que feia referencia a la creació d'un Estat català republicà.

Fiscalitat i limitació de mandats

També es votaran dues esmenes contràries sobre fiscalitat. Una aposta per tenir una hisenda pròpia i no cedir competències ni a Madrid, ni a Brussel·les. L'altra proposa mancomunar i coordinar la hisenda entre Catalunya, Espanya i Europa.

El nou partit ha aprovat avui el codi ètic, que inclou la limitació de mandats i sous, el cessament dels càrrecs imputats per casos de corrupció, la renúncia a finançar-se mitjançant crèdits bancaris i mecanismes per fomentar la participació ciutadana.

Colau i Domènech, al capdavant

La confluència d'esquerres encara no té nom, però si una direcció provisional, encapçalada per les seves dues cares més conegudes. Ada Colau serà la coordinadora nacional del nou espai polític i Xavier Domènech dirigirà l'executiva provisional com a portaveu de la comissió executiva.

Les llistes que encapçalaven els dos s'han imposat a les votacions als òrgans directius. Hi havia vuit candidatures per ocupar els 33 seients de l'executiva. En total han votat 5.540 persones en un procés amb més de 9.000 inscrits.

Suport de Podem, però no de tots

La direcció de Podem no ha estat convidada formalment a assistir a l'assemblea. La direcció d'Albano Dante Fachin es va desmarcar del nou espai polític.

Sí que hi han participat, però, representants polítics com Pablo Iglesias, Alberto Garzón, Pablo Echenique o l'alcalde de la Corunya, Xúlio Ferreiro.

Iglesias ha esmenat Fachin i ha elogiat els comuns: "No tinc cap dubte que continuarem caminant junts".
 

El partit no tindrà nom encara, aquest serà precisament el primer encàrrec de la nova direcció.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut