Londres

Els companys de Litvinenko assenyalen Vladímir Putin com a responsable del seu assassinat

Fa un mes que l'exagent rus Aleksandr Litvinenkova morir enverinat i, malgrat les investigacions, no hi ha pistes sòlides que inculpin clarament algú. TV3 ha pogut parlar amb companys de Litvinenko. Tots mantenen les sospites sobre Vladímir Putin, asseguren que també se senten amenaçats, denuncien els abusos del Kremlin i es queixen del silenci internacional davant els dèficits democràtics a Rússia.

Actualitzat
Si es pregunta als exiliats russos al Regne Unit qui hi ha darrere de la mort d'Aleksandr Litvinenko tots responen el mateix: Vladímir Putin. Ningú no ho sap del cert, però l'experiència d'alguns els fa conèixer més de prop els mètodes i els pensaments del Kremlin.

"Sembla -explica Vladímir Bukovski- que estan totalment paranoics de pensar que hi pugui haver una revolució taronja com la d'Ucraïna en les eleccions del 2008. I estan prenent totes les mesures i precaucions per no permetre-ho. Allà no hi ha ningú que actuï amb independència de la cúpula, els serveis secrets estan molt controlats."

Després de passar dotze anys en presons soviètiques, Vladímir Bukovski es va exiliar, els anys 70, a Cambridge. Avui continua denunciant els abusos del Kremlin i el que considera una farsa de democràcia a Rússia.

Bukovski era íntim amic de Litvinenko; tots dos estaven, juntament amb el txetxè Ahmed Zakaiev, en una suposada llista de cinc crítics que els serveis secrets russos haurien d'eliminar a l'estranger.

"Litvinenko -assenyala Ahmed Zakaiev- és només la cinquena persona que ha mort per haver denunciat que el govern estava darrere els atemptats de Moscou del 99, que van servir d'excusa per començar la guerra a Txetxènia i consolidar Putin com a president".

Zakaiev és la veu de la resistència txetxena a l'estranger i també amic de l'exespia. Ha evitat dues extradicions, però reconeix que la seva vida corre més perill des que el juliol el Parlament rus va aprovar una llei. "L'última llei -diu Ahmed Zakaiev- dóna llicència als serveis secrets russos per eliminar qualsevol persona que considerin extremista i que estigui a l'estranger".

Malgrat que la llei vulnera el dret internacional, els dissidents russos no s'estranyen que Occident calli. De la mateixa manera, dubten que algun dia Londres arribi a pressionar seriosament Moscou per l'enverinament de Litvinenko.

"Rússia -diu Bukovski- creu que estan asseguts sobre el sostre del món. Tenen recursos naturals com el gas, que escassegen i són molt cars, i pensen que els europeus en depenen massa per protestar enèrgicament perquè hi hagi un canvi de comportament. S'han tornat molt arrogants".

El govern rus nega les acusacions i que tingui cap vinculació amb la mort de Litvinenko. Els agents de Scotland Yard que han anat a Moscou han tornat, però es queixen que les autoritats russes han dificultat molt la seva investigació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut