Els comerços podran tancar a les 10 del vespre a l'estiu
Els comerços podran tancar a les 10 del vespre a l'estiu
Barcelona

Els comerços hauran de tancar a les 9 des d'octubre a maig, i a les 10 a l'estiu

La llei del comerç aprovada aquest dijous al Parlament certifica el final dels períodes de rebaixes

RedaccióActualitzat

Els comerços hauran de tancar com a molt tard a les 9 del vespre, des d'octubre fins a maig, i tindran una hora més de marge a l'estiu, fins a les 10. És una de les novetats incorporades en la llei del comerç que, finalment, s'ha aprovat aquest dijous al Parlament, que certifica el final dels períodes regulars de rebaixes, i preveu també un màxim de 75 hores d'obertura a la setmana.

La nova llei ha estat aprovada amb els vots a favor de Junts pel Sí, amb suports asimètrics a diferents apartats de la norma per part de la resta de grups parlamentaris.

La solució d'avançar a les 9 del vespre el límit d'obertura dels establiments comercials durant el període hivernal ha estat el resultat de l'acord entre JxSí i el PSC, mentre que el límit de 75 hores setmanals, lluny de les 90 hores de la norma estatal, ja figurava en la redacció original del projecte de llei.

A partir d'ara, els comerços podran obrir vuit diumenges i festius a l'any, encara que cada ajuntament ha de fixar dos festius més per al seu àmbit territorial. La normativa prohibeix la venda a domicili o via telèfon, sense una autorització prèvia del potencial client.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha destacat que la nova normativa representa una "onada liberalitzadora important destinada a afavorir l'activitat econòmica" en un context de "globalització". Segons Vila, la llei suposa una "simplificació de la regulació, un alliberament de les càrregues administratives" i una "flexibilització del marc normatiu" que aporta "seguretat jurídica per a l'activitat empresarial".

La diputada de Ciutadans Laura Vílchez ha explicat que aquesta "no és la llei" que desitjava el seu partit, que apostava per una norma "més oberta i flexible", elaborada sense les "innecessàries presses" imposades per la majoria parlamentària, i que acabarà amb la "previsible suspensió" a mans del Tribunal Constitucional.

Des del PSC, la socialista Alícia Romero ha assenyalat que no és la llei "ambiciosa i valenta" que hauria preferit el seu partit, "però és millor que el projecte presentat pel govern". Després de valorar l'avanç en termes de "reforma horària" que representa la limitació de l'horari de tancament, Romero ha llançat un missatge al PP: "Que ningú impugni el que avui no és un problema a Catalunya."

En canvi, el diputat dels populars catalans Sergio Santamaría ha manifestat la seva oposició a aquells articles de la llei que "contravenen la unitat de mercat" i ha recordat que la legalitat estatal preveu un màxim de 90 hores setmanals, i no 75.

Anar al contingut