Barcelona

Els comerços catalans podran obrir fins a 10 festius a l'any

El Parlament ha aprovat la nova llei d'horaris comercials que augmenta de 8 a 10 els festius d'obertura. Els ajuntaments hauran de fixar abans d'acabar el mes quins seran aquests dos nous dies. Entre els botiguers, el debat dels horaris comercials continua obert sobretot a Barcelona i els grans eixos turístics.

RedaccióActualitzat

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la nova llei d'horaris comercials. La nova normativa amplia de 8 a 10 els festius en què els comerços podran obrir. La xifra de vuit festius que hi havia actualment s'ha hagut de canviar perquè entrava en contradicció amb la llei espanyola.

Ara, els ajuntaments hauran de fixar quins seran aquests dos nous dies abans d'acabar el mes. A Barcelona, per exemple, es podrien fer aprofitant esdeveniments internacionals com el Mobile World Congres o durant el mes d'agost, període en què nombrosos turistes visiten la ciutat.

Horaris comercials

D'altra banda, la reforma també limita les hores que pot obrir una botiga. Es torna a l'horari d'obertura setmanal de 72 hores, en comptes de les 90 que estableix la normativa estatal. I només els comerços inferiors als 150 metres quadrats i dedicats a l'alimentació disposaran de llibertat horària. La llei estatal feia extensiva aquesta mesura als comerços de fins a 300 metres quadrats.

Com queden les rebaixes?

Les rebaixes tornen a estar regulades en períodes concrets com Nadal i estiu.

Qui podrà ser declarat municipi turístic?

Pel que fa a la categoria de municipi turístic, es respecta el procediment que ja establia l'anterior normativa catalana i són els mateixos ajuntaments els que ho han de demanar després de consensuar-ho amb els comerciants. Per tant, finalment ja no és obligatori disposar de zones amb llibertat d'horaris comercials a les principals ciutats turístiques, entre les quals hi ha Barcelona, com pretenia la norma estatal.

Aquesta llei d'horaris comercials hauria de tancar el llarg estira-i-arronsa entre el govern català i el govern central sobre la liberalització del comerç i protegir el model català distanciant-se de comunitats com Madrid, on es dóna una llibertat d'horaris pràcticament total.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut