Praga

Els col·legis electorals de la República Txeca obren les portes per acollir uns comicis de resultat incert

Els col·legis electorals de la República Txeca han obert les portes en la primera jornada d'unes eleccions legislatives en què els governants socialdemòcrates i l'oposició conservadora s'enfronten de forma molt ajustada per aconseguir el poder. Els 8,3 milions de votants acreditats podran dipositar el seu vot fins a les dues de la tarda de dissabte, en el que són les quartes eleccions de la jove democràcia centreeuropea. Un total de 25 formacions concorren als comicis, encara que està previst que només cinc partits superin el 5% dels vots exigits per formar part de la cambra baixa.

Actualitzat
Els col·legis electorals estaran oberts entre les dues de la tarda i les deu de la nit de divendres, i dissabte entre les vuit del matí i les dues de la tarda. Durant aquestes dues jornades els 8,3 milions de persones que han estat cridades a les urnes hauran de decidir als 200 diputats de la cambra baixa, d'entre el total de 25 formacions que s'hi presenten. Amb tot, només cinc estaran per sobre del 5% dels vots escrutats.

La jove democràcia txeca celebra els seus quarts comicis sense poder establir un favorit en la cursa electoral. La pugna entre l'actual partit governant, els socialdemòcrates, i l'oposició conservadora sembla més ajustada que mai. De fet, fins i tot el primer ministre, Jiri Paroubek, ha preferit no parlar d'una possible derrota, però ha reconegut, en dipositar la seva papereta, que "estem preparats per a aquest escenari", que podria provocar canvis considerables en el paisatge polític del país. Paroubek ha apostat per arribar al 30-32% dels sufragis i superar així el seu principal adversari, el Partit Democràtic Ciutadà, encapçalat per Miroslav Topolanek.

Per la seva banda, el líder conservador ha parlat del "caràcter excepcional" d'aquests comicis, perquè en la seva opinió "per primera vegada des del 1989 podrien donar la clau del poder als comunistes".

I és que el Partit Comunista de Bohèmia i Moràvia (KSCM), que durant els primers anys de democràcia va ser condemnat a l'ostracisme pel seu abús de poder durant el règim anterior, té cada cop més pes a l'escena política gràcies als seus suports puntuals. Finalment, una de les novetats d'aquestes eleccions serà la probable entrada del partit verd a la cambra. 
Anar al contingut