Barcelona

Els col·legis de metges de Catalunya demanen poder jubilar-se als 70 anys

Els metges volen jubilar-se als 70 anys. Els quatre col·legis de metges de Catalunya han demanat a l'Institut Català de la Salut (ICS) que endarrereixi l'edat de jubilació voluntària. Volen el major marge de flexibilitat possible perquè els professionals decideixin fins quan volen seguir treballant mentre compleixin els requisits físics i psíquics que se'ls demanen. Aquesta extensió de la vida laboral ja funciona en sis especialitats que l'administració considera deficitàries, però els col·legis volen que s'ampliï a tot el col·lectiu. Aquesta situació està regulada pel Pla d'Ordenació de Recursos Humans de l'ICS, que enguany s'ha de renovar.

Actualitzat
El consell dels quatre col·legis de metges de Catalunya ha demanat a l'Institut Català de la Salut (ICS) que els permeti jubilar-se més enllà dels 65 anys. Concretament, volen que s'estengui la possibilitat d'allargar voluntàriament la vida laboral cinc anys més.

Aquesta situació ja es dóna en sis especialitats mèdiques: medicina de família, pediatria, ginecologia, radiologia, anestèsia i psiquiatria. Ara els metges volen que s'ampliï a tots els professionals, sempre que es mantinguin en bon estat físic i psíquic.

L'assessor jurídic del Consell Català de Metges, Ignasi Pidevall, demana el "major marge de flexibilitat possible" per poder deixar "en mans dels professionals" la possibilitat de seguir treballant si així ho desitgen.

La prolongació de la vida laboral està regulada pel Pla d'Ordenació de Recursos Humans de l'ICS, que va entrar en vigor el 2007 i que actualment es troba prorrogat fins al 2011. Aquest pla s'haurà de renegociar i els metges hi volen introduir aquesta variació.

El director de Recursos Humans de l'ICS, Xavier Savall, ha explicat que ara els professionals que no es puguin suplir tenen permès seguir treballant. Tot i això, xifra en nomes un 20% els metges de 65 anys de les sis especialitats deficitàries que demanen prorrogar el seu treball. A més, Savall destaca que en l'actualitat "no hi ha dificultats per trobar candidats" perquè els aspirants a qualsevol plaça convocada per l'ICS "sobrepassen en molt" la disponibilitat. En qualsevol cas, Savall ha assenyalat que la possibilitat que els professionals treballin més enllà dels 65 anys es fixarà "en funció de les necessitats de plantilla".
Anar al contingut