Barcelona

Els ciutadans que no poden fer front a la hipoteca reclamen mesures a bancs i administracions

Acte reivindicatiu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca aquest dissabte a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Desenes de persones s'han manifestat per protestar pel que consideren que és una situació injusta que afecta aquelles persones que no poden fer front a les hipoteques. Demanen un canvi legislatiu que permeti que un cop embargat el domicili, no s'hagi de continuar carregant amb el deute contret amb el banc o caixa i, també, que hi hagi una política eficaç d'habitatge públic per als que han perdut casa seva. La plataforma té previst continuar la campanya de protestes amb més manifestacions.

Actualitzat
Segons estimacions del Consell General del Poder Judicial, al llarg del 2009 els jutjats de l'estat espanyol faran prop de 115.000 execucions hipotecàries, que representa un 96% més dels procediments realitzats l'any 2008.

A través de les execucions hipotecàries, els bancs i caixes subhasten el pis impagat i amb aquest import recuperen el valor del préstec i els interessos. Per a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, que agrupa unes 400 famílies, el problema és que moltes d'aquestes subhastes queden desertes o el banc n'obté una quantitat més baixa que el deute pendent de l'expropietari. Així que l'antic inquilí del pis, que ja no disposa de l'habitatge, continua devent diners al banc.

Segons explica la portaveu d'aquest col·lectiu, Ada Colau, en declaracions al "Catalunya matí" de Catalunya Ràdio, milers de persones es troben en aquesta situació: la banca es pot quedar els pisos per la meitat del deute. "La gent es queda sense pis i té un deute que es veu agreujat pels interessos i els costos judicials", explica Ada Colau, que afegeix que es tracta d'"una condemna financera de per vida".

Aquest col·lectiu denuncia que arran de l'esclat de la crisi immobiliària, la gent que s'ha quedat a l'atur té dificultats per pagar la seva hipoteca i les entitats no estan oferint cap mena d'opció fora de l'execució hipotecària. I parlen dels casos d'altres països europeus i els EUA, on la gent pot liquidar els deutes i lliurar el pis al banc i "començar de zero", mentre que aquí les empreses "sí que poden, a través del procediment concursal, començar de zero, però les persones no".

La portaveu de la plataforma afirma que, tot i reconèixer la seva part de responsabilitat, s'han de buscar més culpables de l'actual situació: "Entenem que la banca i les immobiliàries són empreses privades que el que fan és perseguir el màxim benefici. Creiem que haurien d'estar regulades i que el màxim benefici no pot ser l'únic objectiu que es persegueixi en aquesta vida, però en qualsevol cas són empreses privades".

Colau afegeix el paper de les administracions en les seves crítiques: "En el cas de l'administració aquí sí que hi ha responsabilitats clares envers la societat. L'administració hauria d'haver regulat tot això i, en lloc de regular-ho protegint les persones i els consumidors, el que ha fet és afavorir aquesta situació. L'administració hi té una responsabilitat directa molt gran, perquè durant molts anys només ha desgravat fiscalment la compra i no el lloguer".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut