L'investigador Juan Carlos Izpisúa, amb dues científiques.
L'investigador Juan Carlos Izpisúa, amb dues científiques.
Califòrnia

Els científics troben un sistema per reparar el cor danyat després d'un infart

L'equip de científics, encapçalat pel bioquímic Juan Carlos Izpisúa, regeneren cors de ratolins que han tingut un infart reactivant la maquinària molecular de les cèl·lules cardíaques

RedaccióActualitzat

Una investigació de científics del Salk Institute de Califòrnia, encapçalats pel bioquímic espanyol Juan Carlos Izpisúa, i en què ha participat també l'Hospital Clínic de Barcelona, ha trobat la clau per reparar cors danyats, de moment en ratolins. Els científics han pogut regenerar i curar cors de ratolins que han tingut un infart reactivant la maquinària molecular present a les cèl·lules cardíaques. Ho han aconseguit bloquejant quatre molècules que són capaces d'inhibir els programes per a la regeneració d'òrgans. Tot plegat obre la porta a nous tractaments per a malalties cardíaques.

L'Hospital Clínic de Barcelona ha participat en aquest projecte internacional a través del doctor Josep M. Campistol, que ha explicat que "aquest estudi ha demostrat quins són els mecanismes responsables de la regeneració cardíaca en mamífers adults". Segons el doctor Campistol, "des de l'Hospital Clínic de Barcelona, en col·laboració amb el professor Izpisúa, estem plantejant la translació d'aquests resultats a pacients amb cardiopaties severes i irreversibles". El doctor avisa, però, que el camí és llarg: "Sabem que aquest tipus d'estudis requereixen temps i moltes fases, però aquests resultats ens situen en un escenari sense precedents. Cal seguir treballant."

La investigació suggereix que, encara que els mamífers adults no són capaços de regenerar, per norma general, els teixits danyats, aquests poden retenir una capacitat latent que és present durant el desenvolupament embrionari, de la mateixa manera que ho fan organismes inferiors en l'escala evolutiva.

Anar al contingut