Londres

Els científics obtenen esperma a partir de cèl·lules mare

Els científics han recreat al laboratori el procés de formació de les cèl·lules reproductores humanes, on han descobert que el cromosoma Y és essencial en la producció d'esperma. L'estudi és fonamental per desenvolupar quimioteràpies menys agressives i per investigar la transmissió de malalties genètiques, i fins i tot podria permetre tenir fills a homes estèrils.

Actualitzat
Nou avenç per a la ciència. Un equip britànic de científics ha aconseguit produir esperma a partir de cèl·lules mare, una fita extraordinària que té com a objectiu final el tractament contra la infertilitat masculina.

Els experts de la Universitat de Newcastle i de l'Institut de Cèl·lules Mare del Nord-est d'Anglaterra (NESCI), liderats per Karim Nayernia, han descobert que, a diferència del cromosoma X (que es troba en homes i dones), el cromosoma Y (exclusiu dels homes) és essencial per a la maduració de l'esperma.

Els científics van crear una línia germinal a través de cèl·lules mare amb el grup de cromosomes XY (masculins). Els científics van reproduir al laboratori el procés natural de formació de les cèl·lules reproductores, en què les cèl·lules de la línia germinal, que es troben a les gònades, es converteixen en gàmetes (òvuls i espermatozoides) a través de la meiosi (divisió cel·lular). Gràcies a aquesta tècnica, els experts van produir un esperma madur i funcional, anomenat esperma derivat in vitro (IVD). En reproduir el procés amb el grup de cromosomes femenins XX, l'èxit no es va repetir, la qual cosa fa palesa la importància del cromosoma Y.

L'estudi s'ha publicat a la revista científica "Stem Cells and Development" i permetrà investigar els motius de la infertilitat masculina. Per exemple, es podrà saber com afecten les toxines als espermatozoides en la quimioteràpia, com es transmeten les malalties genètiques i si l'esperma IVD pot ajudar els homes estèrils a tenir fills amb el seu codi genètic.

Com en totes les investigacions amb cèl·lules mare, Nayerna creu que la polèmica no trigarà a aparèixer, però assegura que no té cap intenció d'utilitzar l'esperma IVD per crear nadons de laboratori. El científic iranià ha encoratjat els governs a actualitzar la legislació mèdica vigent per començar a aplicar ben aviat el seu descobriment.
Anar al contingut