Barcelona

Els científics acorden una estratègia conjunta mundial per posar fi a la sida

Els científics saben que la curació de la sida està cada vegada més a prop i han decidit deixar de costat la competència entre equips d'investigació per acordar una estratègia conjunta mundial orientada a posar fi a la malaltia.

RedaccióActualitzat
El full de ruta, que s'ha fet públic avui a Barcelona, París i Washington, ha estat elaborat en els últims 2 anys sota la coordinació de la Societat Internacional de la Sida (International AIDS Society-IAS) amb la participació de l'IrsiCaixa, l'institut d'investigació de la sida impulsat per l'Obra Social la Caixa i el Departament de Salut català.

L'investigador de l'IrsiCaixa Javier Martínez-Picado ha detallat que l'objectiu de la nova estratègia és aconseguir una teràpia "efectiva, segura i assequible a gran escala" que pugui curar la malaltia i que posi fi a l'administració d'antiretrovirals de per vida.

Martínez-Picado ha dit que els tractaments actuals contra la sida són massa cars i, als països més afectats, suposen fins al 70% de la factura farmacèutica. Es preveu que a tot el món el 2015 es destinaran uns 20.000 milions per tractar la sida, i 30.000 milions el 2030.

A l'estat espanyol, la inversió en medecines per neutralitzar el VIH també representa el 50% de la factura farmacèutica en hospitals com el Germans Trias i Pujol de Badalona.

Davant l'actual descens de recursos públics i la reducció d'aportacions de les farmacèutiques, els equips d'investigació han decidit compartir la informació i establir aliances. "Mai s'havia vist tanta generositat, fins i tot es comparteix informació abans de la seva publicació, i aquest fenomen, que accelerarà els avenços, està passant perquè la crisi obliga a compartir", ha subratllat Martínez-Picado.

Aquesta cooperació es produeix en un moment en què els científics tenen raons per a l'optimisme, tenint en compte els bons resultats de les diferents línies d'investigació per curar la malaltia.

L'estratègia mundial identifica 7 àrees prioritàries que es resumeixen en la potenciació de la investigació bàsica i en els nous assajos orientats a eliminar els reservoris virals (parts de la cèl·lula on s'amaga el VHI). El document també dóna prioritat a les teràpies per estimular el sistema immunitari perquè aquest pugui eliminar el VIH sense medicació crònica. Així es reduiria notablement el cost farmacèutic.

Dins d'aquests camps prioritaris destaquen projectes en què treballa l'IrsiCaixa, com el disseny d'una vacuna o de nous fàrmacs que treuen a la llum les parts del virus amagades als reservoris.

En altres centres d'investigació s'està desenvolupant la teràpia genètica, que permetria modificar les cèl·lules del sistema immunitari del pacient per fer-les resistents a la infecció del VIH.

Malgrat totes les línies d'investigació obertes, només existeix un cas de curació, el de Timothy Brown, però és molt excepcional i difícilment extrapolable.

El nou full de ruta no estableix terminis temporals de compliment d'objectius, ja que "el calendari moltes vegades depèn dels diners", ha destacat el director d'IrsiCaixa, Bonaventura Clotet. El finançament europeu a aquest projecte encara no està concretat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut