Acte de presentació de la nova agència de ciberseguretat de Catalunya
L'Hospitalet de Llobregat

Els ciberatacs contra webs de la Generalitat han augmentat un 200% aquest mes

El govern diu que "està preparat" per a un ciberatac per l'1-O

RedaccióActualitzat

El president Puigdemont assegura que Catalunya té prou capacitat per protegir-se dels ciberatacs. Ho ha dit en la presentació aquest dilluns al matí de la nova agència de ciberseguretat de Catalunya, just a 15 dies pel referèndum de l'1 d'octubre.

Precisament, en l'acte s'ha remarcat que els atacs informàtics contra webs de la Generalitat s'han incrementat un 200% la primera quinzena de setembre respecte a l'any passat. Ciberatacs "de baixa intensitat", però el president Puigdemont adverteix que cal estar alerta:

"Estem preparats. Ja hem demostrat en el passat que la nostra capacitat de resposta a atacs és molt bona, però el risc zero no existeix, perquè els que ataquen també n'aprenen. I hem d'estar preparats per allò que hagin après els qui perpetren atacs, que vull recordar que és un delicte."

Precisament aquests darrers dies el president ha estat objecte d'intents de sostracció de la contrasenya del compte de Twitter, com va revelar en una piulada.

 

En declaracions als periodistes, el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, ha afegit que també en aquesta primera quinzena de setembre "ha augmentat un 16% el nombre de ciberincidents, que són els atacs que aconsegueixen superar les barreres automàtiques". Puigneró lamenta, a més, que, de moment, l'agència sigui apartada en la lluita europea pel govern espanyol:

"Ens agradaria poder formar part també d'òrgans europeus en aquest sentit al mateix nivell; el que passa és que aquí ens trobem que l'estat espanyol ens veta."

Puigneró també ha volgut aclarir que no li consta que ningú a la Generalitat sigui el responsable de les pàgines mirall que s'han creat després del tancament del web oficial del referèndum.

El 9N, el ciberatac més important

La Generalitat va rebre pel 9N el ciberatac més important de la seva història. Entre d'altres, va quedar fora de servei el correu electrònic, la web del president, el Servei Meteorològic o l'accés als historials clínics dels pacients.

L'assalt també es va dirigir contra la pàgina oficial del 9N.

 

L'Agència de Ciberseguretat té pocs mesos de vida. Es va aprovar al Parlament aquest juliol i ocupa 120 persones, entre personal propi i els que presten empreses i proveïdors.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut