Menors en un centre de tutela
Menors en un centre de tutela

Els centres de menors tindran un delegat per protegir els drets dels usuaris

L'anomenat delegat de Protecció haurà de fer arribar les denúncies a la DGAIA, que ha anunciat després de l'emissió dels documentals "Desemparats" a TV3

RedaccióActualitzat

La Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolesència, la DGAIA, crearà la figura del delegat de Protecció als 250 centres on hi ha menors sota la seva tutela per protegir els seus drets i vetllar en els episodis de violència. L'anunci arriba després de la difusió al "Sense ficció" de TV3 dels documentals "Desemparats".

La directora de l'entitat, Georgina Oliva, ha explicat al "Catalunya Migdia", de Catalunya Ràdio, que els infants tindran aquesta figura de referència per fer-los arribar les denúncies que tinguin:

"Hem nomenat a cada centre un delegat que serà la figura de referència per als infants. Qualsevol infant que digui 'aquí hi ha una cosa que no m'agrada, jo sento que m'han vulnerat els drets o veig que aquí hi ha violència' tindrà aquesta persona com a referent, que tindrà una formació específica i que estarà obligada a comunicar-nos-ho."

Oliva ha reconegut, tal com denunciava el documental, que hi hagut errors en alguns casos on s'ha retirat la custòdia a les famílies, però assegura que són pocs pel volum amb què treballen.

La DGAIA  atén 16.700 infants i adolescents, la meitat dels quals estan amb les seves pròpies famílies o tutors, i una tercera part, en centres de protecció.

 

 

El síndic de greuges demana debatre l'actual sistema

Després de l'emissió de la minisèrie documental, el síndic de greuges ha demanat una compareixença a la Comissió d'Infància per debatre l'actual sistema de protecció dels menors i el tractament que en fan els mitjans de comunicació.

En un comunicat, Rafael Ribó assegura que diverses vegades ha fet propostes per millorar i corregir les males praxis en el sistema de protecció dels menors i dotar-lo de més recursos. Afegeix que l'actual sistema és complex i sovint no és prou conegut per la ciutadania, i recorda que són els mitjans de comunicació els que han de difondre la feina que fan els professionals que atenen els infants i les seves famílies.

El Síndic demana que es denunciïn les mancances del sistema, però que es tingui cura en el tractament d'aquestes informacions i es respectin els drets i la intimitat de les víctimes. I afegeix que cal implicar la societat en la protecció dels infants per evitar actuacions de rebuig social i estigmatització, i promoure opcions com ser família acollidora.

Els vídeos de "Desemparats"

 

 

ARXIVAT A:
Menors
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut