Catalunya

Els cementiris de Catalunya obren les seves portes el dia de Tots Sants per rebre familiars i amics dels difunts

Es realitzen canvis a la gestió dels funerals per aconseguir que els ciutadans s'adaptin amb més facilitat als preus dels enterraments

RedaccióActualitzat

Aquest cap de setmana, els cementiris de Catalunya s'omplen de familiars i amics que visiten els seus difunts. Es tradició catòlica que el dia de Tots Sants, el primer dia de novembre, els ciutadans recordin els seus avantpassats. A Espanya, i en molts altres països que segueixen la mateixa tradició, és un dia festiu.

Malgrat la crisi i l'increment de l'IVA del 8 al 21%, el negoci funerari s'ha mantingut. L'any passat hi va haver 60.720 defuncions i el sector de les funeràries va facturar 175 milions d'euros. S'han fet alguns canvis per aconseguir que els ciutadans puguin adaptar-se a aquests preus.

Encara que actualment sis de cada deu difunts paguen una assegurança de defunció amb la crisi, els funerals de beneficència s'han incrementat. Les famílies que no poden pagar l'enterrament i acrediten que no tenen prou recursos poden afavorir-se dels funerals de beneficència.

El servei funerari inclou taüt, sala de vetlla, cerimònia, música, recordatori, corona de flors i trasllat del fèretre. Aquest servei té un cost aproximat de 3.500 euros, 2.000 euros el més bàsic, però varia depenent del cementiri i de si es té nínxol propi. Per facilitar els ciutadans, aquest pagament es pot fer de manera fraccionada.

A Catalunya, la meitat dels difunts són enterrats i l'altra meitat incinerats. En el cas que s'opti per la incineració, el preu puja com a mínim 700 euros més.

Els serveis més sol·licitats són els religiosos, però en els últims vuit anys s'han triplicat les cerimònies laiques. Representen el 15% dels serveis.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut