Madrid

Els celíacs denuncien l'encariment dels productes sense gluten per la pujada de l'IVA

Els celíacs es queixen de l'encariment dels productes sense gluten per la pujada de l'IVA. Asseguren que hi ha afectats que no els poden pagar i han deixat la dieta, fet que els exposa a problemes greus de salut.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Les associacions de celíacs han demanat al govern espanyol que abaixi l'IVA dels aliments sense gluten al 4%, com passa amb alguns aliments convencionals bàsics com el pa. I és que des de l'1 de setembre l'IVA dels aliments per als celíacs ha pujat del 8 al 10%.

Això fa que el carro de la compra els surti molt més car que a la resta de la població i denuncien que ja hi ha malalts que han hagut de deixar la dieta per motius econòmics, cosa que pot comportar greus problemes de salut.

En concret, omplir el carro de la compra amb aliments sense gluten costa 100 euros mensuals més que omplir-lo amb productes convencionals. És un cost que han de suportar, des de sempre, les 6.000 persones celíaques que hi ha a Catalunya.

El cost d'omplir el carro de la compra

Però posem un exemple amb la compra de 4 productes bàsics: el pa és el cas més impactant. Dues barres valen 87 cèntims, mentre que dues d'iguals però sense gluten valen 4,35 euros. I els cereals, un aliment bàsic en la dieta infantil, són també més cars: 2,65 euros enfront dels 3,99 que valen sense gluten. El mateix passa si agafem dos productes més, com els macarrons, que sense gluten són tres vegades més cars (0,59 - 1,75). O la farina de galeta, sis vegades més cara que la convencional (0,49 - 3,25) Els 4 productes convencionals valen 4,60 euros, mentre que els mateixos productes per a celíacs en costen 13,34.

Aquesta càrrega econòmica s'ha agreujat des d'aquest setembre, amb l'augment de l'IVA, que per als productes sense gluten ha passat del 8 al 10%. L'Associació de Celíacs de Catalunya demana que els aliments de la seva dieta es gravin amb el 4% d'IVA, com el pa convencional.

Amb la crisi i l'augment de preus, es comencen a detectar casos en què el malalt abandona la dieta i comença a consumir productes amb gluten o altres aliments inadequats.

Per als celíacs, l'únic tractament que hi ha és menjar productes lliures de gluten tota la vida. Si no fan bé la dieta, s'arrisquen a tenir complicacions de creixement, anèmia, osteoporosi, infertilitat o fins i tot altres de més greus, com càncer intestinal.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut