Tarragona

Els Castellers de Vilafranca guanyen el vuitè concurs de castells consecutiu després d'un disputat duel amb la Vella

El tres i el quatre de deu amb folre i manilles descarregats han fet dels Castellers de Vilafranca dignes guanyadors del concurs. La Vella ha disputat la victòria fins al final, però el risc els han relegat a la tercera posició, per darrera la Jove dels Xiquets de Tarragona.

Joan RaventósActualitzat

La Tarraco Arena Plaça vibra des de les 10 del matí amb l'espectacle casteller més gran del món. El concurs ha començat puntual i des de bon inici ja s'han demostrat les intencions de màxims dels grans favorits.

Els Castellers de Vilafranca, que defensen el títol, han sortit de 3de10fm. El tenen consolidat, la pujada ha estat ràpida i segura i folre i manilles no han mogut ni un peu en cap moment. La serenitat dels verds ha fet factible la descarregada en tot moment, i malgrat que una rengla s'ha estirat un pèl, es pot dir que un cop més s'ha vist un 3de10fm, magistral. Els de Toni Bach es carreguen de confiança. I descarreguen un 3de10fm, cosa que mai s'havia vist al concurs.

Tampoc mai no s'havia vist un 4de10fm i la Colla Vella ha estat l'encarregada d'estrenar-lo a al TAP. L'han fet de sortida i ha pujat amb una gran solidesa. Les rengles han resistit en tot moment i la canalla ha anat ràpid. Han fet fàcil la carregada, però quan ja el tenien per descarregar, un altre cop la maledicció. Com a Santa Tecla, se'ls ha enfonsat entre la sortida de quints. Només faltava que un dels quatre sisens entrés en contacte amb les manilles per considerar-lo descarregat. Així, els ha anat d'un pèl. Amb tot, aquest castell, obligava els de Vilafranca a continuar amb el programa de màxims.

En la primera ronda també s'ha vist un 3de9f dels Capgrossos, dels Castellers de Sants, dels Xiquets de Tarragona i dels Castellers de Barcelona, un 4de9f de la Joves i dels Castellers de la Vila de Gràcia, un 5de9f de Jove Xiquets de Tarragona i de la Joves de Valls i 5de8 de Xiquets de Reus i Saballuts, i el 4de8a dels Nens.

A la Joves se li resisteix el 3de10fm

La segona ronda ha començat amb un intent de 3de10fm. El firmava la Colla Joves Xiquets de Valls i era la tercera vegada que el portava a plaça, però tampoc la tercera ha anat la vençuda i el tronc s'ha trencat amb setens col·locats després d'un parell de revinclades fatals.

Per alguna cosa se'n diu "la bèstia indomable"

Els Castellers de Vilafranca han tirat la torre de vuit sense folre en la segona ronda. És un castell que tenen dominat i fins i tot el van descarregar en assaig. Però a la TAP no l'han completat. La carregada ha estat molt fina, treballada, però segura. En sortir el pom de dalt, però, el dos ha patit i s'ha trencat. És un castell traïdor, en què qualsevol contratemps es paga car. Per alguna cosa se'n diu "la bèstia indomable".

La Vella també ha continuat amb el programa de màxims previst i ha tirat el tres de deu amb folre i manilles, però amb dosos col·locats ha cedit. Aquest ha estat un contratemps inesperat per als rosats, que veien com es distanciaven dels grans rivals. El concurs, però, és llarg.

La segona ronda ha continuat amb grans castells com el 3de9fa de la Jove dels Xiquets de Tarragona. El van carregar per Santa Tecla, però avui l'han pogut descarregar, i és la primera vegada que ho feien a la seva història i això els ha situat, en la segona ronda, com a segons classificats del concurs, al darrere dels vilafranquins.

En aquesta ronda també s'ha vist un 2de9fm dels Capgrossos, que no el descarregaven des del 2014, i un altre dels Borinots. Els Xiquets de Reus han descarregat el 3de9f i els Saballuts i els Nens l'han carregat. Els Xiquets de Tarragona s'han quedat amb intent desmuntat del tres i als de la Vila de Gràcia els ha caigut abans de carregar-lo. Els Castellers de Barcelona han tancat ronda descarregant el 4de9f.

El moment clau

La caiguda en segona ronda no ha tocat els castellers vilafranquins, que s'han vist en cor de provar el 4 de 10 amb folre i manilles. Només l'havien carregat un cop, per Sant Fèlix, i la setmana passada van prendre mal en un assaig de peu a plaça. Avui, a Tarragona, ha semblat com si el tinguessin més que consolidat. El peu s'ha mantingut immòbil en tot moment i el tronc no ha fet patir. En la descarregada, els sisens han suat de valent però el castell s'ha completat i han posat els de Vilafranca a tocar del triomf. A la Vella se li compliquen les coses, però la Vella és la Vella i tenen cartes amagades, com el 3 de 9sf, que han portat a assaig i els podria tornar a situar al concurs. Això, esclar, comptant amb el 3 de 10fm o el quatre net.

La Jove de Tarragona ha intentat repetir el 3de10fm que van plantar fa dos anys al mateix escenari, però en tercera ronda els ha caigut ja amb dosos col·locats.

La Vella revifa

En el moment més crític dels vallencs, han tirat una de les cartes: el quatre de nou sense folre. El necessitaven per tornar a entrar al concurs i plantar cara als vilafranquins. El quatre l'han fet com ens tenen acostumats: creient-se'l i defensant-lo amb serenitat. Els de Manel Urbano han demostrat que només els val la victòria i s'encoratgen, en aquesta tercera ronda, per fer-ho gran.

La tercera ronda s'ha completat amb aquests castells: un 4de9f dels Borinots, que se situen tercers, un 4de8 dels Castellers de Sabadell, un 4de8a dels Castellers de Barcelona, el 3de8 de la Vila de Gràcia i tot d'intents, com el de 4de9f dels Xiquets de Tarragona, el 5de9f dels Capgrossos i els de Reus i el de 2de9fm de la Joves.

La calculadora entra a plaça

A la quarta ronda la Colla Vella li calien punts per superar els verds i han anat a buscar el castell que més en dona dels que son a l'abast dels grans: el 3de9sf. Mai ningú no l'ha portat a plaça, però s'ha assajat tant a Valls com a Cal Figarot. Només carregant-lo se situaven davant a la classificació, així que no era descabellat intentar-lo, però amb quints col·locats, la Vella l'ha desmuntat.

Ja havia ensenyat les cartes i els verds han intentat de nou la torre de vuit sense folre per mantenir el liderat. Primer ha desmuntat el peu i en la represa el castell s'ha carregat però s'ha trencat a terços en una descarregada molt tremoladissa. Les coses, doncs, s'han quedat inamobibles a la taula classificatòria.

La quarta ronda també ha vist el 9de8 de la Jove de Tarragona, el 4de9f dels Capgrossos de Mataró, el 3de9f de la Joves de Valls, el 2de8f de la Vila de Gràcia i el 4de8 dels Nens.

El desenllaç

La incertesa s'ha mantingut fins al final. En l'última ronda, els Castellers de Vilafranca han renunciat a provar cap castell i han deixat tota la responsabilitat de la victòria en mans de la Colla Vella. Els de Manel Urbano podien guanyar, només carregant el 3de9sense folre i no s'ho han pensat. El castell ha pujat sòlid i més amunt que en l'anterior intent desmuntat. Ha arribat a nivell de dosos, però aquest castellàs inèdit ha fet valer els punt que costa i s'ha trencat el tronc i la il·lusió d'una Vella que enguany ho veia a tocar.

La caiguda de la Vella els ha relegat en tercera posició permetent que el 5de9f, el 3de9fa i el 9de8 de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona se situessin en la segona posició del concurs.

I en aquesta caiguda, els Castellers de Vilafranca s'han proclamat campions del XXVI Concurs de Castells de Tarragona, el seu vuitè consecutiu. Els verds mantenen l'hegemonia castellera havent completat la seva millor actuació de la història i la millor actuació de la història dels castells, si es compten les tres millors rondes, descarregant tres i quatre de deu amb folre i manilles i carregant la torre de vuit.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut