Vilafranca del Penedès

Els Castellers de Vilafranca carreguen el seu tercer tres de deu de la temporada

L'objectiu de descarregar aquest colós s'ha tornat a resistir. A la diada de Tots Sants els Capgrossos de Mataró han tornat a descarregar la torre de nou amb folre i manilles. També s'han vist quatres i tresos de nou, i un cinc

Joan RaventósActualitzat

Vilafranca ha estat l'escenari, aquest dissabte, d'una de les grans diades del final de la temporada castellera, la de Tots Sants. S'hi han citat els amfitrions, els Castellers de Vilafranca, juntament amb els Castellers de Sants, els Capgrossos de Mataró i els Xiquets de Tarragona.

L'exigència que les colles capdavanteres han imposat en el tram final de temporada, en què s'han vist un tres de deu amb folre i manilles descarregat pels Minyons de Terrassa i dos quatres de nou carregats per les colles vallenques per Santa Úrsula, obligava els Castellers de Vilafranca a prendre's aquest Tots Sants com una altra diada clau. L'objectiu: descarregar el 3 de 10 amb folre i manilles.

L'han provat en segona ronda, després de desmuntar-ne el peu. Aquesta temporada l'havien carregat dues vegades, per Sant Fèlix i al Concurs. Avui anaven al màxim per descarregar-lo i en el primer intent l'han pujat amb molta seguretat. Les manilles han hagut de treballar fort en algun moment però ningú no podia fer res per ajudar l'acotxadora, que relliscava en l'ascens a nivell de quints i l'han acabat desmuntant. El tres es resistia, però els verds no s'han rendit. Han canviat el pom de dalt i l'han tornat a tirar en tercera ronda.

El castell ha pujat un pèl lent però prou segur. Tant, que l'enxaneta no ha tingut gaires problemes per escalar fins a coronar el tercer tres de deu dels verds d'aquesta temporada. Qui sí que ha tingut més problemes ha estat el tronc, que s'ha mostrat poc uniforme durant tota la carregada i s'ha acabat trencant a quints just després de fer l'aleta.

Els verds havien sortit de cinc de nou amb folre. Sabien que calia assegurar el primer castell i per això n'han desmuntat el peu. En sonar gralles el cinc ha pujat molt segur fins a la sortida de la segona aleta. En la descarregada s'ha mostrat un pèl nerviós però els verds han defensat el cinc de nou folrat fins a descarregar-lo.

En quarta ronda han aconseguit un dels altres objectius de la diada: el quarte de nou. L'havien carregat les colles vallenques feia pocs dies i els verds no volien quedar-se enrere. L'han carregat amb solidesa però en la descarregada un quart s'ha plegat i el castell ha fet figa.

Els Castellers de Sants arribaven a Vilafranca amb l'objectiu de repetir la seva millor actuació aconseguida a la diada de la colla. Han començat tirant el 3 de 9 amb folre. De postal. Han continuat a pas ferm descarregant el quatre de nou amb folre. Però en tercera ronda han desistit de tirar la torre emmanillada i han optat pel 5 de 8.

Els Capgrossos de Mataró s'han encomanat a la fortuna de la plaça de la Vila de Vilafranca per tornar a plantar un gamma extra. Arribaven amb l'objectiu de la torre de nou amb folre i manilles, que van descarregar per primer cop a la mateixa plaça ara fa quatre anys. Aquest dissabte s'han reconciliat amb aquest castell i l'han descarregat -llevat d'alguna rebrincadeta a la sortida del pom- amb moltíssima seguretat.

Perseguint aquesta fita havien sortit de quatre de nou folrat, que també han desmuntat en un primer moment per assegurar-lo. I ho han fet, i tant si l'han assegurat. Ha estat un castell ben assentat sobre un peu policromat i no ha presentat cap pessigolleig. Només un terç una mica abocat ha pinzellat un tel de dubte que els Capgrossos han resolt, i s'han omplert de confiança. Més confiança encara, després que en segona ronda han plantat un tres de nou amb folre de manual: esvelt i controlat de mides en tot moment.

La diada de Tots Sants per als Xiquets de Tarragona havia de ser per donar més crèdit al dos de nou amb folre i manilles, i també per carregar per primer cop el 5 de 9 amb folre a la segona ronda. Però amb sisens col·locats, un terç del cinc s'ha doblegat i el castell s'ha hagut de desmuntar. L'han tornat a intentar i el guió s'ha repetit fil per randa. Els matalassers havien sortit de 4 de 9 amb folre, cosa insòlita en aquesta colla, i l'han fet fàcil. Els de la camisa ratllada han descartat finalment provar el dos de nou amb folre i manilles.

En ronda de pilars, els Castellers de Sants i els Capgrossos de Mataró han descarregat el pilar de set amb folre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut