Bamako

Els Cascos Blaus agafaran el relleu de França a Mali en un escenari ple de complexitats per la rivalitat interna entre països

Les Nacions Unides crearan una força de pau per a Mali que agafarà el relleu a la intervenció militar francesa que va començar fa quatre mesos per aturar l'ofensiva dels grups jihadistes del nord del país.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Les Nacions Unides crearan una força de pau per a Mali que agafarà el relleu a la intervenció militar francesa que va començar fa quatre mesos per aturar l'ofensiva dels grups jihadistes del nord del país. El relleu, però, és ple de complicacions, tant dins com fora del país, ja que l'amenaça jihadista no s'ha acabat i el conflicte d'interessos de les potències de la zona fa molt difícil una estabilització de Mali i la regió a curt termini.

L'expert de la Universitat d'Alkhawaya, Djalli Lounnas, assegura que en aquest procés complex, no només caldrà "continuar els combats contra Ansar Dine, Aqmi i Mujao" i "resoldre la qüestió política al nord de Mali", sinó també "caldrà ocupar-se de la transició política amb el govern malià i els rebels tuaregs de l'MNLA"

Per a una estabilització de la regió és clau que les potències de la zona deixin de banda les seves diferències per remar en la mateixa direcció. També Lounnas ho veu d'aquesta manera quan explica que "Algèria i el Marroc efectivament són actors clau, i Líbia hi està molt lligada també per tot el que ha passat". Tots aquests actors, afegeix, són necessaris "per estabilitzar la zona i, al mateix temps, cada actor té la seva pròpia agenda i els seus interessos a la regió".

L'altre repte de les Nacions Unides és aconseguir que els problemes interns de cada país que formarà part del contingent de Cascos Blaus no afectin la missió. Andrew Lebovich, de l'Open Society Initiative in West Africa, creu, en aquest sentit, que "tothom mira cap a Mali", però al mateix temps també intenta solucionar els seus problemes. "Això s'ha vist amb Burkina Fasso, amb el Níger, amb el Txad, i també a Nigèria, evidentment. Hi ha problemes enormes de seguretat i polítics en cadascun d'aquests països", assegura.

Les conseqüències d'una desestabilització permanent de Mali serien massa greus per a tots aquests països, siguin quines siguin les seves rivalitats i els seus interessos econòmics i geopolítics a la regió.

Els més d'onze mil cascos blaus que formaran part de la missió de les Nacions Unides a Mali es trobaran un escenari complicat. França ha començat la retirada d'una part del seu contingent i els grups que actuen sota el paraigua d'Al-Qaeda del Magreb Islàmic es reagrupen més enllà de les fronteres malianes. L'exèrcit i els cossos policials de Mali no estan suficientment preparats per enfrontar-s'hi i el problema polític de fons entre els rebels tuaregs del nord i el govern de Bamako segueix igual d'encallat. La greu crisi humana i la falta d'infraestructures d'estat fan que les previsions siguin força pessimistes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut