Pla mig del director dels Cascos Blancs de Síria (a l'esquerra), Raed Al Saleh, l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el director del C…
Pla mig del director dels Cascos Blancs de Síria (a l'esquerra), Raed Al Saleh, l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el director del CIS Àngel Olaran, Josep Maria Pujol, amb el premi Ànima, el 5 de novembre de 2016. (Horitzontal)

Els Cascos Blancs de Síria apel·len a la pressió occidental a les Nacions Unides per aturar la guerra al país

Actualitzat

ACN Golmés.-El director de l'organització Syria a Civil Defense, coneguda popularment com els Cascos Blancs de Siria, Raed Al Saleh, ha apel·lat a la societat occidental i a governs com el de Catalunya a què facin ''pressió'' a les Nacions Unides per poder aturar la guerra que hi ha al país. Ho ha fet des de Mollerussa, on aquest dissabte a la nit ha recollit personalment el premi 'Ànima' de l'ONG local Àngel Olaran, que en la primera edició d'aquest certamen han volgut distingir especialment la tasca que fa aquesta organització que aplega prop de 3.000 voluntaris de protecció civil a Síria que han salvat més de 60.000 persones arriscant la seva pròpia vida en el marc del conflicte bèl·lic que pateix el país. Al Saleh ha dit que reconeixements com aquest són ''un orgull i una pilota d'oxigen'' que els donen més ànim per seguir endavant i ajudant a la gent.

En el marc d'un sopar solidari amb més de 600 assistents organitzat pel Centre d'Iniciatives Solidàries Àngel Olaran de Mollerussa, el director dels Cascos Blancs a la ciutat d'Alep ha fet un repàs de com és el seu dia a dia en un conflicte bèl·lic com és la guerra civil de Síria i ha posat de manifest que la situació ''cada dia és pitjor'' amb prop de un milió i mig de persones que estan ''bloquejades en una zona d'on no poden sortir''. Al Saleh ha assenyalat que Síria pateix una ''situació humana catastròfica'' que dóna un reflex de desesperació dels seus ciutadans, que ja fa temps que han perdut l'esperança de poder seguir vivint. Sense anar més lluny i per exemplificar aquest trist relat, Al Saleh assegura que mentre estava a l'hotel a Mollerussa, canviant-se per anar a assistir al sopar, estava repassant els comunicats de la jornada que li havien enviat la seva gent, i només durant tot el dissabte hi ha hagut 21 atacs de l'aviació russa a Alep, amb desenes de morts.Segons Al Saleh la situació actual del poble siri ''era inimaginable'' i ningú es pensava que s'arribaria a aquest extrem. Ara s'ha arribat a un punt que ja no es refien dels polítics i és per això que apel·len a la pressió de la societat occidental i de governs com el català a les Nacions Unides perquè puguin frenar aquesta guerra.Els Cascos Blancs de Síria són més de 3.000 voluntaris distribuïts per 119 centres a Síria que es mantenen en les zones de fora del control del règim (a les províncies d'Alep, Idlib, Hama, Latakia, Homs, Damasc, Perifèria de Damasc i Deraa). És un grup que va néixer l'any 2013 en plena guerra que fins al dia d'avui ha deixat més de 300.000 morts i ha provocat l'exili de milions de ciutadans siris. Sense una preparació especial, els Cascos Blancs fan tasques de rescat i es calcula que han aconseguit salvar més de 60.000. Ells són els qui acostumen a cavar per treure la gent de sota les runes ocasionades pels bombardejos. Des de la seva formació, 141 Cascos Blancs han perdut a vida.Després de rebre el premi i mostrar-se agraït pel reconeixement, Al Saleh ha assenyalat que quan la guerra a Síria s'hagi acabat, establiran un lligam amb Mollerussa i per simbolitzar-ho enviaran un dels seus cascos blancs a la ciutat com a mostra de gratitud.A banda del premi 'Ànima Abba Melaku', el CIS Àngel Olaran, que es dedica a promoure accions d'ajuda humanitària a Etiòpia de la mà d'aquest religiós present també a la vetllada, es van fer cinc reconeixements més dins l'àmbit local. En record al desaparegut Àngel Pujol, impulsor de l'ONG, es va distingir la tasca de les entitats Acudam, l'Agrupació Sardanista de Mollerussa, i dels veïns Ramon Ripoll, Jaume Raventós i Maria Engràcia Rossell.

Anar al contingut