Eleccions 28-N

Els candidats intenten marcar agenda el cinquè dia de campanya

La campanya electoral ja ha arribat al cinquè dia i cada candidat intenta portar-la al seu terreny. El líder de CiU, Artur Mas, ha apostat perquè Catalunya sigui a la Unesco i ha desgranat propostes culturals. El candidat socialista, José Montilla, ha explicat la seva política d'eliminació de peatges mentre que el d'ERC, Joan Puigcercós, s'ha centrat en l'increment dels diners destinats a educació. Els candidats del PPC i d'ICV han basat els seus actes d'aquest dimarts en qüestions econòmiques. Alícia Sánchez-Camacho ha promès abaixar dos punts l'IRPF i Joan Herrera aposta per estimular la indústria instal·lada a Catalunya. Els últims esdeveniments en el "cas Palau" també han marcat la campanya d'aquest dimarts.

Actualitzat
El candidat de CiU, Artur Mas, ha intentat dibuixar el millor somriure davant la decisió del Consorci del Palau de demanar imputacions de membres de CDC pel suposat finançament irregular del partit. Acusa els socialistes d'actuar per interès electoral, però, alhora, en parla amb humor: "Ho tinc tan clar, que tot això aniria d'aquesta manera, que ens posarien tantes pells de plàtan, que jo he incorporat un detector, un senyal d'alarma, i fa 'bip-bip' quan veig una pell de plàtan i aleshores ho esquivem. I tant d'esquivar, tant d'esquivar, hem après a fer surf. Som uns surfistes. Perquè ens en posen moltes, de pells de plàtan i en les seguiran posant." CiU llança una ofensiva per arreplegar vot socialista i ho fa a Sabadell, un feu tradicionalment d'esquerres i governat ara pel PSC. Mas ha subratllat en aquest marc que cal mobilitzar com mai els votants: "I això, ho torno a dir, requereix una forta mobilització dels nostres militants i de tota aquella gent que potser no són militants o simpatitzants però que en aquests moments ens poden ajudar a fer el tomb que el país necessita". Pel que fa a propostes concretes, Mas s'ha ocupat aquest dimarts de la cultura, el millor camí, diu, de presentar Catalunya al món. S'ha compromès, si governa, a desplegar la llei del cinema sense presses i sobretot parlant amb els professionals del sector.

El PSC nega que estigui darrere del fet que el Consorci del Palau de la Música hagi demanat que la justícia segueixi a part la investigació que vol esbrinar si hi havia un presumpte finançament irregular de Convergència. Això sí, el candidat José Montilla ha demanat a Artur Mas des de Mataró que digui què farà si es demostra que Convergència hi està implicada, una qüestió que també li pensa preguntar en el cara a cara que li ha tornat a reclamar. Montilla ha demanat a Mas que no s'amagui sota la senyera. "Prou d'excuses, prou de protegir-se amb la senyera en comptes de retre comptes del que han fet amb la cartera, prou d'amagar-se". Montilla ha demanat, juntament amb el ministre Ramon Jáuregui, que el votant d'esquerra participi en les eleccions tot i que estigui desencisat perquè és el més afectat per la crisi. Jáuregui ha dit que els socialistes tenen potencial i això espanta la dreta, com s'ha pogut veure a Espanya: "Molts nervis pel que signifiquem, n'hi ha prou de veure com després del canvi de govern de Zapatero s'han posat molt nerviosos perquè efectivament sembla que remuntem. Bé, tothom es posiciona contra nosaltres. Quina mala llet", ha dit Jáuregui. Tant Montilla com Jáureugui s'han lamentat que CiU a Catalunya i el PP a Espanya oculten les seves propostes perquè preveuen retallar drets socials.

Continua llegint la notícia aquí.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut