Sant Joan Despí

Tots contra el PP, i Esquerra i Convergència contra En Comú Podem, en l'últim debat a sis abans de les eleccions del 26-J

En el debat de TV3 i Catalunya Ràdio, els socialistes no aclareixen amb qui pactaran i Ciutadans es reivindica com a decisiu

RedaccióActualitzat

Superat l'equador de campanya, i amb les últimes enquestes a la mà, les diferents formacions polítiques encaren la recta final de la cursa per a les eleccions generals dels 26-J amb l'objectiu d'aconseguir el vot dels indecisos. Els sis candidats catalans a les eleccions de diumenge s'han vist les cares i han comparat programes en el debat de TV3 i Catalunya Ràdio. Ha estat l'últim debat amb els sis candidats abans de la cita amb les urnes.

La qüestió nacional ha provocat un intens cos a cos entre el candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i el d'ERC, Gabriel Rufián. El cap de llista republicà dubta que es pugui fer un referèndum acordat amb l'estat espanyol. Des de Convergència, Francesc Homs tampoc no veia viable la proposta d'En Comú Podem.

Xavier Domènech: "Construirem el referèndum; construirem un govern que faci possible el referèndum; fa temps que afirmem exactament el mateix."

Gabriel Rufián: "I si el PSOE és imprescindible, el PSOE d'Ybarra, de Susana Díaz? Saps què ha dit Susana Díaz fa dues hores? Que mai, mai, mai donaria veu al poble de Catalunya, mai."

Xavier Domènech: "Em sembla que no hem enganyat mai".

Francesc Homs: "A mi em sembla que només hi ha una solució, que és que Catalunya tingui un estat independent. I la proposta d'En Comú Podem, que és lloable, però el cel n'és ple, no és políticament viable."

La candidata del PSC, Meritxell Batet, ha insistit que la solució és la reforma federal de la Constitució. Des del PP, li replicava Jorge Fernández Díaz.

Meritxell Batet: "Al final el punt de trobada és la reforma de la Constitució. Estem girant, donant voltes en cercle, com els hàmsters, però al final no podem seguir perdent el temps."

Jorge Fernández Díaz: "El que diu la senyora Batet, jo amb tota la cordialitat li diria que primer aconsegueixi el consens dins del seu partit. Segur que la reforma federal en què vostè està pensant no és la que pensa el PSOE."

I el cap de llista de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, vol la igualtat entre tots els espanyols

Juan Carlos Girauta: "Jo el que vull és garantir la unió i la igualtat de tots els espanyols, i crec que les cessions de sobirania que hagi de fer el titular únic de la sobirania espanyola, que és el conjunt del poble espanyol, s'han de fer cap a Europa."

En el capítol de regeneració democràtica, "enganxada" entre el candidat de Convergència i el del PP. Francesc Homs ha qüestionat la independència de la fiscalia general de l'Estat i Jorge Fernández Díaz, en canvi, en defensa l'absoluta independència. Tot plegat amb la querella pel 9-N de fons:

Francesc Homs: "Nou fiscals van dictaminar que no hi havia indicis de delicte en la qüestió del 9-N i la Fiscalia General de l'Estat va dir tot el contrari, amb una gran independència."

Jorge Fernández Díaz: "Està jerarquitzada internament, però és independent del poder policial."

Francesc Homs: "Sí, sí, per descomptat, i per això va fer plegar el senyor Torres-Dulce. Ho va entendre tothom."

Jorge Fernández Díaz: "L'Estat no està corromput, ni els magistrats, ni els fiscals, ni l'Agència Tributària, ni la policia, ni la Guàrdia Civil."

Tots els partits han coincidit que la corrupció ha fet molt mal a la política i tots ells, amb algun matís, han defensat acabar amb els aforaments.

Gabriel Rufián: "El tema dels aforaments l'hem de revisar, i la nostra opinió és que els hem d'eliminar de totes totes. Al final es tracta de tenir un estat que no sigui tan fort amb els febles ni tan feble amb els forts."

Juan Carlos Girauta: "No és perquè Espanya sigui més corrupte que altres països, és perquè òbviament els mecanismes no funcionen. No aforats de polítics, de diputats, de senadors ni de diputats en parlaments autonòmics."

Xavier Domènech ha assegurat que no es pot combatre la corrupció amb el PP al govern.

Xavier Domènech: "Tenim un partit que tot ell està imputat i, per tant, el que hem d'aconseguir per iniciar una regeneració és fer fora el Partit Popular del poder."

I la candidata socialista, Meritxell Batet, explicava les mesures que proposa el seu partit per evitar les anomenades portes giratòries.

Meritxell Batet: "Cinc anys d'incompatibilitat per a tots aquells que tenen un alt càrrec per evitar que se'n vagin al sector que han estat regulant".

En el debat, tots els candidats també han acorralat el PP per la seva gestió de les polítiques econòmiques i socials.

En la política d'acollida de refugiats, els arguments de Fernández Díaz han indignat la resta de candidats.

Jorge Fernández Díaz: "Una cosa és el drama dels refugiats i l'altra és que siguem ingenus i no pensem que el Daesh, dins d'aquesta migració que entre altres coses estan fugint de la guerra i del Daesh, no està intentant colar, no refugiats, sinó terroristes".

Xavier Domènech: "Plantejar davant d'aquesta situació que no s'estan complint els compromisos ni la Declaració Universal dels Drets Humans, plantejar o suggerir que és un debat de seguretat ratlla l'increïble."

Gabriel Rufián: "Nosaltres el que volem és un país que aculli tothom que fugi de la barbàrie."

Francesc Homs: "El nivell de gasiveria és tan elevat que ja no només no traspassen les competències necessàries a la Unió Europea, sinó que quan s'hi posen les administracions locals, com la Generalitat, genera urticària."

Meritxell Batet: "Més agilitat a l'hora de prendre decisions sobretot a nivell de l'administració espanyola perquè hi ha altres països europeus que ho han fet. La senyora Merkel ha reaccionat de manera molt més efectiva."

Juan Carlos Girauta: "És un problema a nivell europeu. No faré una crítica específica d'Espanya. Hi va haver altres països molt avançats que van dir 'nosaltres acollirem zero refugiats'."

Més seguiment que el 20-D

El debat de les eleccions del 26 de juny ha aconseguit superar el de les eleccions del 20 de desembre. Malgrat que només han passat sis mesos de l'últim cara a cara, el debat de TV3 i Catalunya Ràdio ha aconseguit superar l'interès a les xarxes socials. S'han fet 67.147 tuits sobre el debat del 26-J. El del 20 de desembre va generar una conversa de 54.933 tuits.

TV3 i Catalunya Ràdio han estrenat en aquest debat un format nou de participació: la pregunta al candidat. Els usuaris de Twitter han pogut enviar preguntes amb l'etiqueta #DebatTV3 i el nom del candidat. D'aquestes se n'han escollit sis, que s'han preguntat als candidats. En total, s'han fet més de 2.000 preguntes als candidats.

El hashtag #DebatTV3 ha estat "trending topic" mundial.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut