Els camps de futbol, escenari de tragèdies

Els greus disturbis que s'han produït aquest dimecres després d'un partit de futbol a la ciutat egípcia de Port Saïd són una de les tragèdies més importants dels últims anys en el món de l'esport. L'últim balanç de víctimes difós pel govern egipci parla d'una setantena de morts i gairebé 250 ferits. Aquest és l'últim d'una llarga llista d'actes violents a estadis d'arreu del món.

RedaccióActualitzat
Baralles multitudinàries el març del 1946 van provocar la mort de 44 persones i ferides a 500 al Burden Park de Bolton, al Regne Unit, després d'un partit de Copa entre el Bolton Wanderers i el Stoke City.

A Lima, al Perú, 301 aficionats van morir el 24 de maig de 1964 a l'Estadi Nacional en un partit que enfrontava el Perú i l'Argentina. Quatre anys després, una altra tragèdia sacsejaria l'Amèrica del Sud. Setanta-una persones van perdre la vida, majoritàriament per asfíxia, el 23 de juny de 1968 a Buenos Aires, en un partit entre el River Plate i el Boca Juniors. Va haver-hi 150 ferits.

El gener del 1971, 66 persones van morir i 150 van resultar ferides a l'estadi dels Glasgow Rangers, en coincidir centenars d'aficionats a les portes d'accés després d'un gol registrat en els últims minuts del partit contra el Celtic.

També a Egipte, en aquest cas al Caire, 48 espectadors van morir a l'estadi Zamalek l'11 de febrer de 1974 en enfonsar-se una tribuna. Mig centenar de persones van resultar ferides.

Un dels casos amb més víctimes va ser a l'estadi Lenin de Moscou el 20 d'octubre del 1982. Van morir 340 aficionats durant el partit entre l'Spartak de Moscou i el Haarlem, d'Holanda. 1.000 més van resultar ferides després d'una allau humana a l'estadi.

A l'estadi britànic del Bradford City, 53 persones van perdre la vida l'11 de maig de 1985 en incendiar-se la tribuna principal, en un partit de tercera divisió. Més de 200 persones van resultar ferides.

Poc abans de la final de la Copa d'Europa a l'estadi Heysel de Brussel·les, el 29 de maig de 1985, 39 persones van morir i 117 van resultar ferides per enfrontaments entre seguidors del Liverpool i la Juventus de Torí.

El 12 de març de 1988, hi va haver més de mig centenar de morts en un estadi de Katmandú, al Nepal, per l'allau produïda pels espectadors que assistien al partit entre un equip local i un altre de Bangla Desh.

Prop d'un centenar de persones van morir i 175 van resultar ferides per una allau durant un matx entre el Liverpool i el Nottingham Forest a l'estadi Hillsborough de Sheffield l'abril del 1989.

El juliol del 1990, a Mogadiscio, a Somàlia, es van produir 62 morts i més de 200 ferits. El públic va protagonitzar una estampida pels trets dels guardaespatlles del president Mohamed Siad Barre quan intentaven protegir-lo dels objectes llançats pels espectadors.

A Sud-àfrica, la trobada entre el Kaiser Chiefs i l'Orlando Pirates, el 14 de gener de 1991, va acabar amb 42 persones mortes.

Vuitanta persones moren i 150 van resultar ferides per una allau humana que es va produir a l'estadi Mateo Flores de Guatemala, abans del començament del partit entre la selecció nacional i la de Costa Rica l'octubre de 1990. L'aforament s'havia superat per la venda d'entrades falses.

A Johannesburg moren 43 aficionats i 150 resulten ferits l'abril del 2001 després que hi va haver allaus humanes per excés de públic que va accedir a l'estadi Ellis Park, on s'enfrontaven els Kaiser Chiefs i els Orlando Pirates.

Només un mes després, el maig del 2001, el partit entre l'Accra Hearts i el Kumasi Ashanti a la capital de Ghana va acabar amb 130 morts, pel pànic del públic assistent pels enfrontaments de les aficions.

El 25 de juliol del 2007, almenys 50 persones moren a conseqüència de dos atemptats contra aficionats al futbol que celebraven a Bagdad el triomf del seu equip a la semifinals de la Copa d'Àsia. El primer atemptat es va produir al barri d'Al-Mansur. Un cotxe bomba va matar una trentena de persones. El segon atac va ser quan un suïcida va encastar un cotxe bomba contra un control de l'exèrcit iraquià a Al-Gadir, fet que va causar 20 morts.

A aquesta llista s'afegeix la mort d'una setantena de persones a la ciutat egípcia de Port Saïd.
Anar al contingut