Londres

Boris Johnson obtindria la majoria absoluta, segons els sondejos a peu d'urna

Si es confirmen aquestes enquestes, el Partit Conservador obtindria els millors resultats des de l'època Thatcher i tindria via lliure per al Brexit

RedaccióActualitzat

Boris Johnson guanyaria claríssimament les eleccions d'aquest dijous al Regne Unit i tindria via lliure per aplicar el Brexit, segons els sondejos a peu d'urna.

En el moment de tancar els col·legis, a les 10 de la nit (hora britànica), les cadenes BBC, ITV i Sky han projectat una Cambra dels Comuns amb 368 diputats del Partit Conservador, que obtindria els seus millors resultats des de l'època de Margaret Thatcher i sumaria 51 escons respecte a l'actual Parlament.

Els laboristes es quedarien en 191 escons, 71 menys que fins ara, en un molt mal resultat per a Jeremy Corbyn. El Partit Laborista obtindria els resultats més baixos des del 1935.

En tercer lloc hi hauria els independentistes escocesos, l'SNP, que augmentarien 20 escons i s'enfilarien fins als 55 diputats.

El Partit Liberal Demòcrata guanyaria un diputat i es quedaria amb 13.

 

Unes eleccions per superar el bloqueig parlamentari

El Regne Unit torna a votar. 46 milions de britànics decideixen el futur del Brexit. A les 8 del matí han obert els col·legis electorals d'uns comicis convocats pel "premier" Boris Johnson per intentar superar el bloqueig parlamentari. Els col·legis electorals han tancat a les 10 de la nit i els primers resultats s'espera que es facin públics durant la matinada.

Jonhson, que ha votat poc després de les 9 al col·legi electoral de la Methodist Central Hall, al centre de Londres, es disputarà el triomf amb el laborista Jeremy Corbyn. El candidat conservador ha anat a votar amb el seu gos Dilyn.

 

Boris Johnson, poc abans de votar (Reuters/Thomas Mukoya)

 

El primer ministre ha votat en un col·legi electoral del centre de Londres (Reuters/Thomas Mukoya)


I Jeremy Corbyn ha votat una hora després. Ho ha fet acompanyat de la seva família, també a la capital britànica.

Corbyn arribant al lloc on habitualment vota, també a Londres (Reuters/Lisa Niesner)

 

El líder laborista acompanyat de la seva família (Reuters/Lisa Niesner)


Des de primera hora del matí s'han format llargues cues als col·legis electorals.

 

 

 

 

 



Les enquestes, més igualades

Les últimes enquestes rebaixaven les expectatives del primer ministre, que aspira a tenir les mans lliures per marxar de la Unió Europea encara que sigui sense acord. Johnson necessita una gran majoria per sortir de la UE com a molt tard el 31 de gener, però les últimes consultes donen per fet que els laboristes remunten.

Mentre que Boris Johnson demana als electors majoria parlamentària per sortir de la UE, el líder laborista proposa negociar un nou acord que deixi en paper mullat el del "premier" i, després, sotmetre'l a referèndum.

 

Les enquestes rebaixen les expectatives de Johnson (Reuters/Hannah McKay)

 

Jeremy Corbyn remunta als sondejos (Reuters/Henry Nicholls)

Per guanyar vots, Johnson adverteix de les conseqüències que pot tenir continuar amb bloqueig parlamentari. De fet, té el precedent de l'exprimera ministra Theresa May, que, després d'aconseguir també un acord amb Brussel·les, va haver de dimitir en no poder tirar-lo endavant a Westminster després de fins a dues pròrrogues.

Corbyn, amb una posició més ambigua sobre el Brexit, defensa una fórmula diferent a la dels conservadors: promet tenir un nou acord amb Brussel·les en sis mesos que després sigui votat en un nou referèndum que incorporaria també l'opció d'anul·lar la sortida del bloc comunitari. Corbyn, però, es compromet a ser "neutral" i no fer campanya per cap de les dues opcions.

 

Els votants van arribant als col·legis electorals


Amagat en un camió frigorífic per esquivar els periodistes

L'últim episodi de Boris Johnson el va protagonitzar l'últim dia de campanya, quan va decidir amagar-se en un camió frigorífic per poder evitar els periodistes. Un d'aquests periodistes intentava que li concedís una entrevista, però el primer ministre va fugir a la seva manera.

Va ser durant la visita en una fàbrica de llet de Yorkshire. El reporter s'hi va acostar per demanar-li l'entrevista. Veient la seva insistència, Johnson li va dir: "Estaré amb vostè en un segon." Però el candidat conservador ho va aprofitar per marxar del lloc ràpidament després de ficar-se dins d'un camió ple de caixes amb ampolles de llet. El mateix Johnson va arribar a transportar algunes d'aquestes caixes.

Les imatges que han aparegut a Twitter ja s'han fet virals.

 

 

 

Es pot votar en esglésies o pubs i no cal DNI

Els britànics han votat en escoles i altres llocs habituals en uns comicis, però també s'ha permès que ho fessin en altres dependències no tan normals, com per exemple esglésies, mesquites, sinagogues, teatres o fins i tot pubs.

 

Una parella sortint de votar d'una església (EFE/Andy Rain)

En poblacions petites també es pot votar en caravanes. La llei diu que el col·legi electoral ha de ser identificable i accessible per al votant, i que pugui tenir un espai mínim de privacitat.

Tradicionalment, els britànics sempre voten en dijous, concretament el primer dijous del mes de maig perquè les condicions meteorològiques són més favorables. Aquesta és la primera vegada que es fan uns comicis en hivern des del 1923.

El dijous és el dia previ que els treballadors rebien el sou setmanal. La creença és que si rebien el sou abans d'anar a votar, el que farien és quedar-se al pub, beure i no anar a la votació. La tradició de votar dijous també respon al fet que és un país rural. Es diu que si les eleccions es fessin en diumenge, la gent aniria menys a missa. A més, la celebració de mercats acosta a les poblacions les persones que viuen en zones disperses.

Un altre punt distintiu és que al Regne Unit s'ha de demanar poder votar, una persona s'ha de registrar. Ara bé, només es pot ser una sola vegada. Quan es va al col·legi electoral, l'únic que ha de fer l'elector és dir la seva adreça. Això fa que no s'hagi d'ensenyar cap document identificatiu.

De fet, en el Regne Unit no hi ha un DNI com a l'estat espanyol. I moltes persones no tenen ni passaport ni carnet de conduir i, per tant, tindrien molts problemes per poder donar la seva identificació i votar.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut