De moment, els boscos ajuden contra el canvi climàtic
De moment, els boscos ajuden contra el canvi climàtic

Els boscos frenen una mica el canvi climàtic... però només de moment

Absorbeixen més carboni, però en el futur podrien ser-ne emissors nets

Xavier DuranActualitzat

Les activitats humanes no paren d'enviar diòxid de carboni a l'atmosfera i de potenciar el canvi climàtic. Però els ecosistemes tenen alguns mecanismes que, almenys, ajuden a pal·liar una mica el problema. L'augment de la concentració de diòxid també ha fet pujar l'activitat de les plantes, que en capturen més que abans.

És el que ha descobert un equip internacional de científics, encapçalat per Marcos Fernández, del CREAF, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals. L'estudi s'ha publicat a la revista "Scientific Reports".

L'augment del diòxid de carboni a l'atmosfera és el gran responsable del canvi climàtic i de l'escalfament del planeta. Al mateix temps, és el gas que les plantes utilitzen per fer la fotosíntesi, el procés pel qual, amb la llum solar, produeixen energia i sintetitzen les substàncies que necessiten.

Els investigadors han analitzat 23 boscos d'Europa i dels Estats Units i han comprovat que han fixat un 1% més de carboni cada any des del 1995 fins al 2011. Això és perquè si les plantes disposen de més diòxid a l'atmosfera, creixen més, com quan s'utilitza un fertilitzant. I això ha anat molt bé per frenar el canvi climàtic: es calcula que han segrestat, de mitjana, el 30% del diòxid emès per l'activitat humana.

Hi ha altres factors que ajuden al fet que els boscos siguin més productius. Les polítiques ambientals han frenat la deposició de sofre i nitrogen, principals responsables de la pluja àcida. Això ha millorat la salut dels boscos.

Fets gens positius

Però els autors també exposen uns fets gens positius. L'efecte fertilitzant del diòxid s'està reduint, i els ecosistemes terrestres capturen carboni cada vegada a un ritme més baix. Fins i tot en algun moment podrien passar a emetre'n més del que absorbeixen. La causa és que els ecosistemes terrestres estan limitats per la falta d'aigua i d'altres nutrients.

En definitiva, l'estudi del cicle del carboni ha revelat que està sotmès a un conjunt complex de relacions que al mateix temps estimulen tant la captació com l'emissió del carboni. Per tant, els autors remarquen la necessitat d'estudiar períodes més llargs i d'altres regions de la Terra. I deixen anar un pronòstic poc favorable: les tendències futures seran diferents, perquè s'espera que els estats emergents augmentin la deposició de sofre i nitrogen, com han estat fent els països occidentals fins fa poques dècades.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaCiència
Anar al contingut