Barcelona

Els bombers voluntaris desplegats a l'incendi d'Horta critiquen els errors de coordinació dels comandaments

Els bombers voluntaris que van participar en el dispositiu d'extinció del foc d'Horta de Sant Joan de l'estiu passat denuncien que hi va haver descoordinació i mal avituallament i mostren el seu enuig amb els comandaments arran dels fets que van derivar en la mort de cinc bombers dels GRAF de Lleida. És el que es desprèn de les declaracions del cap dels bombers voluntaris recollides en el sumari del cas. Paral·lelament, la setmana vinent ha de declarar davant de la jutge el veí que va fer que es detinguessin els suposats autors materials del foc.

Actualitzat
Després que l'incendi d'Horta de Sant Joan es reactivés, algunes de les declaracions dels efectius recollides en el sumari del cas coincideixen en el descontrol que hi va haver. El cap de l'emergència, que és qui dirigia tot l'operatiu, declara que no sabia on estaven situats els GRAF que van morir, i que no els donava instruccions.
 
La Conselleria d'Interior, però, creu que sí que ho sabia perquè portaven GPS. Interior també ha informat que mentre els GRAF estaven en perill, el cap de bombers desallotjava els veïns d'alguns masos afectats per la proximitat del foc.

En canvi, l'analista en cap dels GRAF explica que sí que va comunicar als cinc bombers morts que sortissin d'on eren. En concret, declara que "si els equips GRAF de Lleida i Barcelona haguessin sortit del lloc quan se'ls ho va indicar, podrien haver arribat a un lloc segur i evitar l'accident". Malgrat tot, el sumari revela una trucada d'un GRAF de Lleida a les 15.36 que contesta: "Crec que la retirada és pitjor que no pas el que estem fent ara."

El cap dels bombers voluntaris d'Horta manifesta que cap a les tres de la tarda va sentir peticions d'auxili, i afegeix que "el col·lectiu de bombers de l'escala bàsica està enfadada amb els seus comandaments a causa dels fets de l'incendi, concretament pels errors de coordinació, i també pel mal avituallament".

El veí que va fer que es detinguessin els presumptes autors materials del foc declararà la setmana que ve

Des del mas de Pixantó és on van veure sortir la primera columna de fum diversos veïns d'Horta. I, en un camí que porta fins a aquest mas, un veí es va creuar amb dos joves que li van semblar sospitosos des del primer moment.

Jordi Giné ha declarat a TV3 que els dos joves venien caminant des de la zona de l'incendi tot i que van afirmar que venien del poble, un fet que el veí no es va creure ja que acabava de circular amb el cotxe per aquell camí i no s'havia creuat amb ningú.

El testimoni d'aquest veí va ser la principal pista que ha conduït a la detenció dels presumptes autors materials del foc: Juan Antonio Paz i Lorenzo Forner. També ell va esbrinar que els ara detinguts havien comprat aquella tarda una bombona de gas en una benzinera, i se sospita que podria haver-los servit per provocar l'incendi.

Anar al contingut