El rescat s'ha fet de matinada al Pedraforca, Saldes, Berguedà
El rescat s'ha fet de matinada al Pedraforca, Saldes, Berguedà
Saldes

Els bombers rescaten 3 joves inexperts fent ràpel al Pedraforca

Els escaladors, que n'han sortit il·lesos, no van poder avançar quan es van quedar sense llum frontal

Actualitzat

El Grup d'Activitats Especials dels Bombers, GRAE han rescatat de matinada tres joves que s'havien quedat bloquejats al Pedraforca, a Saldes, al Berguedà. Els montanyers, que van ser rescatats il·lesos, es van quedar penjats en una cordada sense llum frontal.

 

 

L'avís es va produir poc després de tres quarts de vuit del vespre. Els nois van explicar que estaven encordats en un dels punts del ràpel i que no podien continuar perquè van perdre el frontal. Sembla que els montanyers no tenien la suficient preparació i el material necessari per fer aquesta via que és especialment complicada a l'hivern i més amb neu.

 

 

Els GRAE es van traslladar a peu fins al lloc i van localitzar els tres excursionistes al voltant de tres quarts d'una de la matinada. Tot seguit, van iniciar el descens fins arribar al seu vehicle. A més de membres del GRAE, també hi han treballat tres dotacions dels Bombers de la Generalitat.

 

Una via tècnica

La Gran Diagonal del Pedraforca és una via d'accés del Pollegó inferior de la muntanya pel qual cal material tècnic per accedir-hi. És una via tècnica força concorreguda durant els mesos d'estiu però sempre amb material i preparació prèvia. Durant els mesos d'hivern, quan la via està nevada cal tenir preparació d'alpinista per la dificultat que comporta la neu i gel.

 

Més rescats de muntanya

Cada any augmenta el nombre de salvaments i rescats que han de fer els Bombers de la Generalitat, alguns en entorns de risc, com l'alta muntanya.El 2017, els Bombers van fer un 7% més de serveis , la xifra més alta des del 2010. En total 68.242 rescats, d'aquests, 1.448 van ser rescats al medi natural: escaladors, excursionistes o esquiadors fora pistes. Malgrat la xifra, en gairebé deu anys només s'han cobrat 5 rescats per negligència.

Anar al contingut