Barcelona

Els bombers fan més de 177 sortides en una nit d'aiguats que ha malmès les collites

Més de 20.000 hectàrees de fruiters han quedat afectades pel vent, la pluja i la pedra

RedaccióActualitzat

Les tempestes que aquesta nit i matinada han afectat sobretot Ponent i el centre de Catalunya han obligat els bombers a fer 177 sortides entre les 9 de la nit i les 4 de la matinada.

Les comarques de Lleida s'han emportat la pitjor part de les tempestes d'aquesta nit, amb més de 20.000 hectàrees de fruiters afectades pel vent, la pluja i la pedra. A algunes finques s' ha perdut el 100% de la collita. 

La tempesta afecta bona part dels conreus

La calor que van patir les comarques de Lleida ja al mes de maig, amb temperatures que van superar els 30 graus, va fer que la fruita madurés abans d'hora i s'avancés la campanya d'estiu.

Al juny van caure fortes pedregades sobre els camps d'arbres fruiters de Lleida, cosa que va suposar pèrdues importants i amenaçava de fer malbé entre el 30 i el 100% de la collita, sobretot de poma, pera, préssec i nectarina.

I amb aquest últim episodi de tempestes es calcula que n'han quedat afectades unes 20.000 hectàrees. Les zones que han patit més els efectes de les tempestes són al Segrià, el Pla d'Urgell i l'Urgell.

 

Tres campaments desallotjats

Els bombers han hagut d'evacuar com a mesura preventiva tres campaments. A Capolat, al Berguedà, s'ha traslladat un agrupament de Tiana a un alberg de Berga amb 18 nens i 7 monitors.

 

A la Torre de Cabdella, al Pallars Jussà, un agrupament que estava acampat a la Plana de Mont-ros a prop d'un riu s'ha situat a una escola del municipi. A Cabanelles, a l'Alt Empordà, un grup format per 24 menors i 10 adults monitors, que es trobaven en una petita vall de la Mare de Déu del Mont, també han sigut evacuats.

Als Hostalets de Pierola, a l'Anoia, els bombers han hagut de revisar una paret que un llamp ha fet malbé, i a Ginestar, a la Ribera d'Ebre, han hagut d'extingir un petit incendi, provocat també per un llamp.

En total, el telèfon d'emergències, el 112, ha rebut més de 300 trucades.

La majoria de les sortides han estat per atendre inundacions de baixos, retirar arbres, branques i restes de façanes que havien caigut, revisar instal·lacions elèctriques que treien guspires i, en alguns casos, netejar el fang de les vies.

Gran part de les sortides s'han fet a les comarques de Lleida; dotze, a les de Tarragona; vint-i-quatre, a les de Barcelona; dues, a les de Girona, i dues més, a la zona de les Terres de l'Ebre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut