Els Bombers fan el 2017 la xifra més alta de salvaments dels últims anys

Els salvaments en general -que inclouen rescats en ascensors o altres actuacions urbanes- han augmentat un 11%, la xifra més alta des del 2010

RedaccióActualitzat

Aquest 2017 els Bombers han registrat la xifra més alta d'intervencions des del 2010.

Cada any augmenta el nombre de salvaments i rescats que han de fer els Bombers de la Generalitat, alguns en entorns de risc, com l'alta muntanya.

En total, el 2017, els Bombers van fer un 7% més de serveis: 68.242 en total. D'aquests, 1.448 van ser rescats al medi natural: escaladors, excursionistes o esquiadors fora pistes. Malgrat la xifra, en gairebé deu anys només s'han cobrat 5 rescats per negligència.

 

Aquest augment s'explica pel fet que cada vegada hi ha més gent fent activitats a la muntanya i, per tant, més possibilitats de tenir accidents i d'haver de ser rescatats.

 

Francesc Martínez, sergent del GRAE de Muntanya dels Bombers de la Generalitat, explica que gairebé el 15% dels serveis de rescats es fan a Montserrat.

"Hi ha molta gent que es perd per Montserrat, perquè són turistes, que pugen al monestir a donar un volt i surten a caminar per la muntanya amb qualsevol tipus de calçat: et pots trobar gent amb xancletes o sabates de taló."

Des que el 2009 va entrar en vigor el cobrament de l'operatiu de rescat si es demostrava que hi havia negligència, només ha calgut aplicar aquesta taxa en cinc ocasions. Una xifra ínfima que no afecta l'evolució a l'alça en el nombre d'actuacions.

"Són molt pocs serveis els que s'han cobrat. Però la intenció de la taxa és aconseguir que la gent vagi a la muntanya preparant-se una mica la sortida,  que tinguin present que en el cas d'una negligència es poden trobar que han de pagar el servei."

Els salvaments en general -que inclouen rescats en ascensors o altres actuacions urbanes- han augmentat, en total, un 11%, la xifra més alta des del 2010.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut