Badalona

Els bombers alerten del perill de la pobresa energètica en molts incendis domèstics

Denuncien la perillositat dels comptadors manipulats per punxar la llum i alerten que moltes persones fan foc a casa per estalviar

RedaccióActualitzat

Els bombers denuncien que la mort de l'àvia de Reus no és un cas aïllat i que molts dels incendis en pisos a Catalunya són causa directa de la pobresa energètica. Com a exemple donen dades del 2014, en què, diuen, 7 dels 10 morts en incendis de pisos a tot Catalunya van ser causa directa de la pobresa. Per això reclamen que les dades que recullen en els seus informes quan van als pisos es tinguin en compte en les estadístiques oficials sobre aquest tema i que hi hagi una acció conjunta per evitar riscos per a les persones vulnerables, els veïns i els mateixos agents.

TV3 ha fet un recorregut per Badalona per comprovar sobre el terreny el perill de tenir els comptadors punxats. Una situació que es dóna a tota l'àrea metropolitana.

Els bombers detecten manipulacions en comptadors en què la companyia elèctrica ha tallat el corrent, però que els usuaris punxen la llum de forma il·legal. Aquesta situació se la troben cada cop més sovint els bombers quan van a apagar incendis a domicilis. L'Ajuntament en té coneixement, però diu que hi pot fer poca cosa, com explica la regidora d'Afers Socials de l'Ajuntament de Badalona, Agnès Rotger.

"Tenim coneixement que hi ha alguns casos que s'estan punxant els subministraments, amb el perill que això comporta, evidentment. Hi ha famílies, i no les podem criminalitzar per això, que es busquen la solució i és molt perillós. Ho hauríem de resoldre, però, com a ajuntament, tenim molt poques eines."


Però els riscos no són sempre per punxar comptadors o escomeses de la via pública, sinó que, en moltes ocasions, passen per fer foc dins de casa per cuinar o escalfar-se per no gastar gas o calefacció.
En un edifici sense acabar de Sant Roc ja s'han declarat diversos incendis, perquè els ocupes que hi van entrant han arribat a fer-hi fogueres.
Davant d'aquest panorama i l'imminent arribada del fred, entitats veïnals ja s'han posat a treballar per crear una xarxa que permeti localitzar i tipificar les situacions de risc que queden fora dels circuits de Serveis Socials.
L'Ajuntament de Badalona reconeix que no té un cens real d'aquesta població amb alt risc de vulnerabilitat i reclama una acció immediata i contundent del món municipal perquè les empreses assumeixin la seva responsabilitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut