Feixos de bitllets de 500 euros
Feixos de bitllets de 500 euros
Madrid

Els bitllets de 500 euros suposen el 75% de tots els diners que circulen a Espanya

El percentatge s'ha triplicat des del primer any que va entrar en vigor la moneda única, el gener del 2002

RedaccióActualitzat

La circulació dels bitllets de 500 euros a l'estat espanyol ha augmentat de manera considerable els últims anys. Aquests bitllets ja suposen el 75% del total dels diners que circulen, equivalent a 45.528 milions d'euros, segons el sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda (GESTHA) a partir de les dades del Banc Central Europeu (BCE) i del Banc d'Espanya. En un comunicat, GESTHA assenyala que el percentatge s'ha triplicat des del primer any que va entrar en vigor la moneda única, el gener del 2002, quan només suposava el 25,1% del total.

Una dada significativa: el pes dels bitllets grans en relació amb el total dels diners a Espanya és més del doble que a la zona euro, on suposa gairebé el 30% dels 1,1 bilions d'euros que hi ha en circulació, tot i que la majoria de ciutadans de la UE mai n'han vist un de prop.

Precisament, el president del BCE, Mario Draghi, va dir aquest dilluns que està "considerant" retirar de la circulació els bitllets de 500 euros, per la "creixent preocupació" en l'opinió pública que s'utilitzen per a activitats delictives, com la corrupció o el finançament del terrorisme.

Els bitllets de 500 a Espanya van arribar a suposar una quarta part dels que es movien per tota l'eurozona entre el 2005 i el 2007, en el moment àlgid de la bombolla immobiliària, tot i que la crisi en va fer caure l'ús fins a suposar actualment l'11,1% dels bitllets grans de la zona euro. En qualsevol cas, el seu pes en el total dels diners en circulació a Espanya no ha parat de créixer en els anys de recessió, en contrast amb el lleuger descens que hi ha hagut a l'eurozona.

Anar al contingut