Una infermera agafa medicaments d'una farmàcia hospitalària.
Els metges, preocupats per la resistència de microorganismes als antibiòtics.
Barcelona

Els antibiòtics i altres medicaments antimicrobians comencen a trobar resistències en molts microorganismes

Els antibiòtics i altres medicaments antimicrobians, que s'han usat durant els últims 70 anys per tractar malalties infeccioses, comencen a tenir resistències en molts microorganismes, un fenomen que comença a preocupar seriosament la comunitat científica internacional.

RedaccióActualitzat

Els antibiòtics i altres medicaments antimicrobians, que s'han usat durant els últims 70 anys per tractar malalties infeccioses, comencen a tenir resistències en molts microorganismes, un fenomen que comença a preocupar seriosament la comunitat científica internacional.

Per abordar l'aparició, propagació i persistència de microorganismes resistents als medicaments antimicrobians per l'ús inadequat i prolongat dels antibiòtics, Barcelona acollirà a partir de dimarts una trobada internacional d'experts. La trobada científica intentarà explicar per què cada any es diagnostiquen uns 440.000 casos nous de tuberculosi multiresistent, que causen almenys 150.000 morts a tot el món.

Els experts també debatran sobre l'alt percentatge d'infeccions hospitalàries degudes en gran mesura a bacteris molt resistents a un ampli espectre d'antibiòtics.

El congrés, de tres dies, dirigit pel doctor Jordi Vila, cap del Departament de Microbiologia Clínica de l'Hospital Clínic i catedràtic a la Facultat de Medicina de la UB, té l'objectiu de promoure el debat entre autoritats de salut pública, organismes reguladors i empreses farmacèutiques per tallar aquestes resistències.

Des de la dècada de 1940, els antibiòtics fàrmacs han permès reduir de manera efectiva la mortalitat provocada per malalties infeccioses i el seu ús ha estat beneficiós. Quan es prescriuen i es prenen correctament, el seu valor és enorme, han destacat els organitzadors, que, no obstant, han alertat que aquests fàrmacs s'han utilitzat tan àmpliament i durant tant de temps que els organismes infecciosos als quals han d'eliminar han desenvolupat resistències, i per això aquests medicaments comencen a ser menys eficaços. Segons els experts, aquest fenomen es repeteix en el cas de molts fongs, virus i paràsits.

En alguns casos, els microorganismes han arribat a ser tan resistents que ja no hi ha antibiòtics que siguin eficaços contra ells, cosa que genera una gran preocupació a nivell de salut global perquè les infeccions per microorganismes resistents no responen als tractaments habituals. Això prolonga la durada de la malaltia, el contagi a altres persones i augmenta el risc de mort.

Quan les infeccions deixen de respondre als medicaments de primera línia, cal recórrer a fàrmacs més complexos, amb el perill d'acabar esgotant totes les possibilitats. La prolongació de la malaltia i del tractament, sovint en hospitals, també augmenta l'impacte econòmic i social.

Els experts han dit que l'ús inadequat dels antimicrobians ha estat un dels factors determinants de la farmacoresistència. A això contribueixen el consum abusiu, l'ús insuficient i l'automedicació i han afegit que per aconseguir que els pacients estiguin informats de la necessitat de prendre les dosis correctes dels antimicrobians apropiats cal la intervenció dels professionals sanitaris.

A més, el creixement en la mobilitat de les poblacions a escala global permet que els microorganismes resistents es propaguin de pressa entre països i continents llunyans.

Ja fa gairebé dos anys que els metges catalans i de tot el món han fet una crida desesperada a la indústria farmacèutica. No volen que abandonin la recerca de nous antibiòtics perquè la majoria dels que tenim ara estan deixant de ser efectius. La causa d'això és el consum excessiu que se'n fa.

Anar al contingut