Dublín

Irlanda diu sí a la despenalització de l'avortament en una victòria històrica

El "sí" ha aconseguit el 66,4% dels sufragis i el "no", el 33,6%

RedaccióActualitzat

En una decisió històrica, els irlandesos han optat per una majoria contundent reformar la Llei de l'Avortament, una de les més restrictives d'Europa.  

Aquest dissabte a la tarda s'han sabut els resultats del referèndum d'ahir, en què el "sí" ha obtingut el 66,4 % dels vots. El no, el 33,6%. La participació s'ha situat en el 64%. Fins fa poc, l'avortament era un tema tabú en un país profundament catòlic.

És una victòria inqüestionable dels partidaris d'acabar amb una legislació sobre l'avortament que només permet interrompre l'embaràs quan la vida de la mare està en perill. Ara s'obre la porta a fer-ho sense restriccions durant les 12 primeres setmanes, i fins a les 24 en casos excepcionals.

 

 

El text actual de la llei recull que "l'Estat reconeix el dret a la vida del nonat", que equipara al de la dona gestant. Això ha suposat la prohibició dels avortaments en la majoria dels casos.

El pla presentat no planteja automàticament la liberalització de les actuals polítiques sobre l'avortament, sinó que el nou article 40.3.3 es limitarà a deixar en mans del poder legislatiu l'elaboració d'una llei "per regular la interrupció de l'embaràs". S'obre la porta al fet que no tingui per què existir necessàriament risc per a la vida de la mare per autoritzar una interrupció de l'embaràs.

 

 

La campanya "Together for Yes" a favor de l'eliminació de l'esmena ha celebrat el resultat i ha anunciat el començament de la seva dissolució, una vegada complerta la seva missió. Deidre Duffy, portaveu de la campanya pel "sí" diu que avui desperta "una nova Irlanda":

"Ens aixequem aquest matí en una nova Irlanda. Irlanda ha canviat. No importa el que surti de les urnes, ara sabem que les coses són diferents."

També és un èxit per al primer ministre del país, Leo Varadkar:

"La gent ha parlat. I han dit que aquest és un país que confia en les dones."

El resultat, en canvi, és una sotragada, per als partidaris de mantenir l'esmena legal que equiparava fins ara el dret a la vida de la mare i del fetus. Així ho expressava Cora Sherlock:

"És un dia trist, un dia devastador per a nosaltres, perquè la vuitena esmena ha fet un treball fantàstic per protegir la gent d'Irlanda, les mares, per salvar vides. Però nosaltres continuarem endavant. Això no és el final."

 

ARXIVAT A:
Avortament
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut