Andorra

Els andorrans també pagaran l'IRPF, però a un tipus més baix que a Espanya o França

Per primera vegada en la història, els andorrans hauran de pagar aquest any l'IRPF. El tipus general serà molt més baix que a l'estat espanyol o a França, però la introducció d'aquest impost en el petit principat pirinenc --que continua el seu procés d'obertura econòmica per homologar Andorra amb la resta de països europeus-- no està exempta de polèmica.

RedaccióActualitzat
Els andorrans també hauran de pagar l'IRPF a partir d'aquest any. El govern del principat acaba d'aprovar el projecte de llei de l'impost de la renda i ara entrarà a tràmit parlamentari. L'objectiu és continuar el procés d'obertura econòmica i fer el país homologable amb la resta d'estats d'Europa. De fet, l'impost de societats i l'IAE ja van entrar en vigor l'any passat. I aquest 2013, s'ha posat en marxa l'impost general indirecte, l'IGI, que és com l'IVA.

L'IRPF que pagaran els treballadors andorrans serà un tipus únic del 10%, amb bonificacions del 50% per les rendes d'entre 24.000 euros i 40.000 euros. Per sota dels 24.000 euros quedaran exempts de tributar. També hi haurà deduccions per fills, per ascendents a càrrec o per l'habitatge. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, justifica la mesura: "Avui en dia, si vols estar en el món modern, no trobaràs països que no tinguin un marc fiscal comparable al que estem generant aquí o comparable al que tenen altres països. El diferencial ve pel tipus impositiu, no per les figures, perquè pràcticament, amb algunes variants, a tot arreu són iguals".

Andorra ja ha firmat el conveni de doble imposició amb França i està en converses amb Espanya i Portugal. En aquests 5 anys, els andorrans hauran assumit cinc nous impostos, entre d'altres, el de societats i també el que permet que una empresa estrangera s'instal·li al país sense necessitat de cap soci andorrà.

L'aplicació de tots els nous impostos no preocupa als experts. Andorra, diuen, continuarà sent atractiva, com explica Antoni Bisbal, director d'Alfa Capital Assessors i Auditors: "Per què som competitius? Perquè si Andorra paga un 10% i els països del nostre entorn paguen un 25, un 30 o un 35%, doncs en principi hem de ser competitius amb aquests tipus impositius".

L'aplicació de l'IRPF no està lliure de crítiques. La Unió Sindical d'Andorra, però, lamenta que no es gravi més a les rendes més altes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut