Primer pla d'un aparell que mesura el cabal dels rius al Pallars Sobirà. Aquest es troba al municipi de Rialp. (horitzontal)
Primer pla d'un aparell que mesura el cabal dels rius al Pallars Sobirà. Aquest es troba al municipi de Rialp. (horitzontal)

Els Ajuntaments del Pallars Sobirà assumiran el cost del manteniment del sistema Risc-Hidro

ACN Sort.-El sistema Risc-Hidro es va desplegar al Pirineu fa un parell d'anys amb l'objectiu de controlar el cabal dels rius i alertar en cas de possibles desbordaments o crescudes sobtades. El manteniment d'aquest servei, en el cas del Pallars Sobirà és d'uns 6.000 euros anuals, i aquest cost el passaran a assumir els Ajuntaments de la comarca (12 dels 15 municipis) i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. El Risc-Hidro, coordinat per la Diputació de Lleida, es va impulsar després de les intenses riuades de la Vall d'Aran i el Pallars el juny de 2013. La informació d'aquests aparells, repartits a diferents trams de riu, està disponible per tothom en temps real a través d'internet.

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carlos Isús, ha explicat que davant el risc de perdre aquest servei, han trobat la formula per finançar-ne el cost. Al Pallars Sobirà hi ha 8 sensors. A partir d'ara, aquesta despesa es repartirà a parts iguals entre els municipis i el Consell Comarcal: concretament són els 15 ajuntaments de la comarca (excepte Farrera, Esterri de Cardós i Tírvia).Isús destaca la importància de la informació que subministren aquests aparells; informació preventiva de possibles avingudes, d'urgència de l'increment sobtat dels rius o per realitzar informes d'inundabilitat i plans d'autoprotecció. Isús diu que per les empreses d'esports d'aventura i determinar la navegabilitat del riu també pot ser molt útil.Pel que fa als altres socis del projecte, l'Alta Ribagorça ho deriva tot als 3 ajuntaments que tenen sensors, mentre que al Pallars Jussà i a l'Alt Urgell ho assumeixen els Consells Comarcals.

Anar al contingut