Catalunya

Els agricultors del cereal de secà de Catalunya perdran un 50% de la collita i 63 milions d'euros per la sequera, segons UP

La sequera està afectant greument les explotacions catalanes i els conreus. Unió de Pagesos calcula que, en algunes zones, es perdrà un 50% de la collita. I és que la falta de pluges dels últims mesos ha fet que la terra s'esquerdi, que el creixement del gra s'hagi frenat i que la producció hagi baixat considerablement. En total, els agricultors del sector del cereal de secà de Catalunya han perdut 63 milions d'euros per la sequera. Per fer-hi front, el sindicat reclama una reforma de les assegurances agràries perquè les indemnitzacions amb prou feines cobreixen els costos de producció.

Actualitzat

A l'Alt Camp i a la Conca de Barberà, els pagesos han avançat uns dies la sega de blat i l'ordi. La sequera dels últims quatre mesos els ha fet mal i ja no creixeran més. I les espigues que han arribat a créixer tindran un pes per sota del normal. De mitjana, Unió de Pagesos calcula que es perdrà entre un 65 i un 70% de la collita, especialment pel que fa la producció de blat, ordi, sègol i civada.

Aquest és el segon any consecutiu de grans pèrdues per als pagesos. En la temporada anterior, el dur hivern va fer malbé la collita molt aviat. Aquest any, però, semblava que anava bé i els pagesos havien invertit en la terra. Per això, les pèrdues econòmiques poden ser més importants, segons ha explicat Francesc Montcusí, membre de l'Executiva d'Herbacis d'Unió de Pagesos.

De fet, per comarques, les pèrdues provocades pels efectes de la sequera en el sector del cereal de secà, oscil·len entre el 20% de la comarca d'Osona, i el 80% de les comarques del Vallès, el 74% de la Conca de Barberà i el 69% de l'Alt Camp. En conjunt, les pèrdues suposaran als productors catalans uns 63 milions d'euros, ja que el rendiment normal per hectàrea es redueix a la meitat, segons les estimacions d'Unió de Pagesos. 

En qualsevol cas, tot i que les pèrdues són menors que les de l'any passat -que van arribar als 97 milions d'euros-, el sector del cereal de secà haurà de fer un esforç considerable per superar aquest segon any consecutiu de sequera, ja que les conseqüències dels danys ocasionats durant la campanya anterior són ben recents. A més, aquesta situació coincideix amb una davallada del preu del cereal de secà, que per l'evolució del mercat internacional, s'estima que pot arribar a ser del 10%.
D'altra banda, Unió de Pagesos es queixa que les indemnitzacions de les assegurances agràries amb prou feines cobreixen les despeses, i per això reclamen que el cèntim sanitari que es recapta per la venda de gasoil es destini a millorar el sistema.

El sector també està preocupat perquè ha de fer front a un augment del preu dels adobs de fins a un 40%, mentre que el preu de compra del cereal continua sent molt baix.

Anar al contingut