Un bosc cremat a Vilopriu. (Foto: ACN)
Pelegrí promou la transformació de boscos cremats en terra agrícola.(Foto: ACN)
Vilopriu

Els Agents Rurals sospiten que l'incendi de Vilopriu va ser intencionat

A la zona on es va declarar el foc hi ha hagut més de 70 incendis en l'última dècada, 66 dels quals van ser provocats. Els agents rurals miren de localitzar el punt exacte on van començar les flames, que han cremat una superfície de 551 hectàrees.

RedaccióActualitzat

Els investigadors del Cos d'Agents Rurals de la Generalitat sospiten que l'incendi forestal declarat dilluns a Vilopriu, al Baix Empordà, va ser intencionat. En un comunicat, els agents expliquen que a la zona on es va declarar el foc s'han comptabilitzat 70 incendis en els últims 10 anys, dels quals 66 van ser provocats. També s'ha tingut en compte per mantenir aquesta hipòtesi l'hora en què es va declarar l'incendi --cap a les 18.20-- i el punt aproximat de començament de les flames, que era pròxim a la carretera.

Els equips especialitzats estan intentant localitzar el lloc exacte en què va començar el foc i, en paral·lel, estan portant a terme la lectura de la direcció de les flames sobre la vegetació. Això els permetrà trobar el mitjà d'ignició i descartar altres possibles causes. També s'estan recopilant declaracions de testimonis.

Les últimes estimacions del Departament d'Agricultura parlen d'una superfície afectada de 551 hectàrees, de les quals 377 són arbres i matolls, 131 terrenys agrícoles, 19 de pastures i la resta, sòl urbà i aigües. Per municipis, el més afectat és el de Foixà, amb 330 hectàrees, seguit de Vilopriu, amb 140, Colomers, amb 46, i Jafre, amb 34.

Malgrat que l'incendi s'ha controlat aquest dimecres, els agents han recordat que nombrosos punts de Catalunya estan en risc d'incendi forestal i han reclamat extremar la precaució. De fet, entre aquest dijous i divendres, el territori català tornarà a estar en una situació de perill d'incendi forestal a causa del fort vent i la baixa humitat. Aquests dos factors són els que han fet que el de Vilopriu sigui el més important en un mes de novembre des del 1981.

El Departament d'Interior manté activat el Pla Alfa en el nivell màxim, el 3, a les comarques gironines de l'Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès i Pla de l'Estany i a les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre. També es manté la restricció dels accessos als massissos de les Gavarres i de Cadiretes.

Anar al contingut