Sant Jaume de Frontanyà

Els agents rurals intensifiquen la vigilància als boscos contra els caçadors furtius de cérvols

És època de brama, període d'aparellament dels cérvols, que és quan més s'exposen a la vista dels caçadors. És per això que els agents rurals han intensificat la vigilància a les zones amb presència d'aquests animals per lluitar contra la caça furtiva.

Televisió de CatalunyaActualitzat
És època de brama, període d'aparellament dels cérvols, que és quan més s'exposen a la vista dels caçadors. Per això, els agents rurals intensifiquen la vigilància a les zones amb presència d'aquests animals i lluiten contra la caça furtiva.  

Quan es comença a pondre el sol en les comarques gironines, els agents rurals recorren les muntanyes del Ripollès i el Berguedà, atents a la presència de cérvols. El període de reproducció d'aquesta espècie de mamífers comença al setembre i acaba a finals d'octubre. Dos mesos què molts amants de la natura aprofiten per fer escapades als boscos i observar un dels grans espectacles de la natura. Durant aquest temps, els mascles es disputen les femelles i creen els seus propis harems, bramant constantment, marcant el territori amb secrecions i rascant els troncs amb la cornamenta. La brama és un so molt fort i característic al qual segueixen les baralles entre els mascles més vigorosos, que faran xocar el seu banyam. Al cap d'uns dies, només els més forts aconseguiran aparellar-se amb la femella.

Però aquesta època té també la seva part fosca, ja que és aprofitada pels caçadors furtius. Quan els cérvols bramen i atrauen les femelles és quan surten al bosc en zones clares de prats i la caça resulta molt més fàcil. Si s'aconsegueix localitzar els llocs on els cérvols bramen, poder-se-hi acostar és cosa relativament senzilla. És quan els individus d'aquesta espécie resulten molt més vulnerables, a causa d'aquells que no respecten les normes.

En el recorregut que fan els rurals apareixen desenes de cérvols. Per un exemplar es poden arribar a pagar uns 1.500 euros. La normativa no permet caçar-los de nit. Si es fa de dia, ha de ser dins una àrea de caça i la presa s'ha d'identificar amb un precinte d'aquesta zona.

Sovint els agents rurals senten trets al bosc i això els alerta de la presència de furtius. Com a mesura de prevenció i vigilància, durant aquests mesos munten controls de carreteres i revisen els vehicles que passen, sobretot per vies secundàries, que és per on es mouen els caçadors il·legals. Si registren els cotxes i troben alguna irregularitat, poden procedir al decomís de l'arma utilitzada i a la retirada de la llincència.

En un any i mig s'han fet més de 60 controls d'aquest tipus, a les carreteres gironines.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut