Pla detall d'un bomber ruixant un camp agrícola afectat pel foc de Sant Fruitós de Bages. 22 de juny de 2017. (Horitzontal)
Pla detall d'un bomber ruixant un camp agrícola afectat pel foc de Sant Fruitós de Bages. 22 de juny de 2017. (Horitzontal)

Els Agents Rurals apunten que una burilla pot ser la causa de l'incendi de Sant Fruitós de Bages

ACN Sant Fruitós de Bages.-Els Agents Rurals i els Bombers han confirmat que la hipòtesi principal amb què treballen és que l'origen de l'incendi de Sant Fruitós de Bages hagi estat una burilla llançada al voral d'un camí. Així ho ha explicat el cap dels Agents Rurals al Bages, Quico Ribera, qui ha dit que "està garantit al 100% que la causa de l'incendi és el factor humà i té bastants números que l'origen sigui una burilla". De fet, Ribera ha dit que han localitzat la burilla que podria haver causat l'incendi i en aquests moments l'està analitzant la policia científica. Els Bombers han donat per controlat l'incendi a les 19.58h i les estimacions del cos d'emergències són que el perímetre afectat pel foc és de 150 hectàrees, tot i que hi ha zones de l'interior que no s'han arribat a cremar. El 90% de la vegetació afectada és agrícola.

El factor humà és la causa de l'incendi que aquest dijous a la tarda ha afectat un perímetre de 150 hectàrees a Sant Fruitós de Bages i, molt probablement, l'origen ha estat el llançament d'una burilla en un camí rural. Així ho han assegurat els Agents Rurals del Bages, que també han confirmat que han localitzat la burilla que hauria causat l'incendi. El cap de l'Àrea Bàsica dels Agents Rurals al Bages, Quico Ribera, ha dit que "encara és d'hora per descartar altres causes" però ha dit que la hipòtesi de la burilla "està molt avançada i pràcticament validada pels testimonis que hi havia en l'inici de l'incendi". De la seva banda, el director general dels Bombers, Juli Gendrau, ha explicat que en el moment del foc hi havia temperatures molt altes i una humitat relativa molt baixa, un fet que ha propiciat que l'incendi "corregués molt ràpid". De fet, el cap de la Regió Central dels Bombers, Francesc Boya, ha especificat que, mentre els incendis dels últims dies la velocitat de propagació era de 2,5 km\/h, en el foc d'aquest dijous a Sant Fruitós de Bages la velocitat de propagació s'ha incrementat fins els 6 km\/h.Els màxims responsables del cos de Bombers han alertat que aquesta situació es pot agreujar durant la revetlla de Sant Joan i, per això, han fet una crida a la prudència en un dia en què "tradicionalment es fan molts focs i es tiren coets voladors". Gendrau ha demanat a la població que sigui "molt curosa" i que s'abstinguin de fer foc a prop de zones amb vegetació agrícola. Per la seva part, el batlle de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, ha dit que el municipi ha viscut diversos focs en els darrers anys però "aquest ha tocat molt de prop els ciutadans perquè ha tingut lloc en una zona periurbana i això fa que el ciutadà tingui la percepció de perill molt més propera". Batanés ha explicat que s'ha hagut de desallotjar un centenar de veïns del Barri de la Rosaleda, una vintena d'infants que es trobaven en un campus d'estiu a l'Escola Paidós i també s'han confinat les persones que es trobaven als comerços del polígon de la carretera de Berga. Totes aquestes persones, però, han pogut tornar a casa seva quan s'ha donat el foc per estabilitzat.El foc també ha generat importants problemes de trànsit amb talls i retencions a les carreteres de la zona. En concret, durant tres hores s'han fet talls totals o parcials a la carretera C-25, la C-16c i la N-141c. Poc abans de les set de la tarda ja s'ha pogut reobrir el trànsit.

Anar al contingut