Europa pot decretar que el cobrat de més amb aquestes clàusules s'hagi de tornar des del principi, i no des del maig del 2013, com han dit fins…
Europa pot decretar que el cobrat de més amb aquestes clàusules s'hagi de tornar des del principi, i no des del maig del 2013, com han dit fins ara els tribunals espanyols
Luxemburg

Els afectats reclamen a la UE que els tornin tots els diners de les clàusules terra

Els advocats argumenten, davant del Tribunal de Justícia de la UE, que la retroactivitat de l'anul·lació de les clàusules terra de les hipoteques no posarà en risc la banca

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts han comparegut davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TSJUE) els advocats de diversos afectats per les clàusules terra d'hipoteques firmades amb bancs espanyols. Els advocats han demanat que els tornin tots els diners cobrats de més pels bancs, més enllà del límit fixat pel Tribunal Suprem (TS) espanyol, només els cobrats posteriorment a maig del 2013.

Els advocats han argumentat que no s'està valorant si les clàusules són o no abusives, perquè consideren que el TS ja les va declarar nul·les, i que per això s'han de tornar tots els diners. L'advocat Daniel Pineda ha afirmat que, si són nul·les, comporten un "principi de no vinculació" de consumidor, i que no és cert que tornar tots aquests diners hagi de comportar "trastorns greus" als bancs.

"El màxim que pot passar és que les entitats financeres redueixin els seus beneficis, però no un risc d'insolvència. A més, no de manera immediata, sinó de mica en mica, durant anys, a mesura que els tribunals vagin declarant abusives les clàusules."

Segons han estimat alguns advocats, els bancs espanyols podrien haver de tornar fins a 10.000 milions d'euros en concepte d'aquesta retroactivitat de l'anul·lació de les clàusules terra. També s'han mostrat convençuts que la sentència serà favorable als seus defensats.

Es preveu que la sentència trigui sis mesos

En el millor dels casos, la sentència formal del Tribunal de Justícia de la Unió Europa sobre l'aspecte de la retroactivitat, és a dir, que els bancs hagin de tornar als hipotecats el diferencial cobrat de més, no s'espera que es dicti fins d'aquí a mig any.

Fa deu dies, un jutjat de Madrid va declarar nul·les totes les clàusules terra espanyoles. La sentència va condemnar totes les entitats financeres a eliminar-les per "falta de transparència" i perquè són "abusives". També hauran de tornar als clients perjudicats el que han pagat "indegudament" per aquest concepte des del 9 de maig del 2013, amb interessos. Aquests gairebé tres anys de retroactivitat són des que hi va haver la sentència del Tribunal Suprem que anul·lava les clàusules terra, però només en els casos que no s'hagués informat bé els clients.

Anar al contingut