Viladamat

Els afectats pel foc de Ventalló denuncien que l'abandó dels boscos va facilitar la propagació de les flames

Els alcaldes i els veïns dels pobles afectats per l'incendi de Ventalló, el més greu que s'ha declarat a Catalunya aquest estiu, consideren que la falta de manteniment i neteja dels boscos facilita molt que es cremin quan les condicions meteorològiques són adverses. Un cop desaparegut el perill de les flames, és hora d'esbrinar-ne l'origen. Tothom coincideix a parlar de negligència o intencionalitat però els investigadors encara no han arribat a cap conclusió definitiva. Aquest dilluns el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, es desplaçarà a la zona per avaluar els danys.

Actualitzat
Els bombers continuen treballant perquè els incendis de Ventalló i el de Cistella, que ja estan estabilitzats, no revifin. La situació ja s'ha normalitzat, en canvi, a Sant Climent Sescebes i també a Cadaqués, on a última hora de dissabte un incendi que va poder ser apagat ràpidament va aixecar de nou totes les alarmes. Els quatre incendis dels últims dies a l'Alt i el Baix Empordà han cremat gairebé 1.500 hectàrees. El pitjor de tots ha estat el de Ventalló, que ha cremat poc més de 1.000 hectàrees, especialment als termes de Viladamat, la Tallada d'Empordà i Garrigoles.

Els bombers, però, no són els únics que tenen feina. Els més de 500 afectats que van haver de marxar a corre-cuita per la proximitat de les flames de Ventalló han pogut fer avui una valoració dels efectes de l'incendi. Alguns dels veïns, a més, han ajudat a les tasques d'extinció llaurant els camps i desembrossant la massa forestal per evitar una propagació de les flames. La majoria coincideixen que l'abandonament dels camps i el fet que no es netegin ha ajudat a escampar les flames.

L'alcalde de Viladamat recorda que la mateixa zona ja es va cremar fa 33 anys i denuncia que des d'aleshores el bosc ha crescut sense cap control. Joan Bardera assegura que una desgràcia així es veia a venir i explica que el 99% del bosc afectat per les flames pertany a particulars i no s'havia desbrossat des de feia anys.

Els veïns també creuen que l'incendi va ser provocat intencionadament o per una negligència però descarten que fos originat per uns menors que jugaven amb petards. La consellera d'Interior, Montserrat Tura, ha precisat a l'Informatiu Migdia de Catalunya Ràdio que només es té la certesa que la ignició va ser per un sol punt i que s'està investigant què la podia haver originat.

D'altra banda, aquest dilluns el titular de Medi Ambient, Francesc Baltasar, es desplaçarà a Viladamat per reunir-se amb l'alcalde d'aquesta localitat, així com els representants municipals d'Albons, la Tallada d'Empordà, Garrigoles i Ventalló per avaluar els danys i començar ja a prendre mesures per a la reforestació de la zona afectada.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut