Madrid

Els afectats pel caos aeri demanaran una indemnització milionària a Aena i presó per als controladors

La plataforma d'afectats pel tancament de l'espai aeri espanyol a l'inici del pont de la Puríssima reclamarà una indemnització per dany moral de 10.000 euros per perjudicat. La reclamació es farà a Aena com a garant del servei públic i no contra el patrimoni personal dels controladors, com s'havia dit inicialment. Així mateix, la plataforma, que aglutina més de 5.000 afectats, se sumarà com a acusació particular en la causa penal de la Fiscalia contra els controladors, en què es demanaran penes de fins a 8 anys de presó.

Actualitzat
La situació de caos viscuda el cap de setmana passat als aeroports espanyols va deixar més de 600.000 afectats amb milers d'històries personals més o menys dramàtiques darrere seu. Uns quants han fet pinya per reclamar compensacions i han creat una plataforma per fer-ho de forma conjunta. La va impulsar un matrimoni madrileny, i ja en són més de 5.000 i estan representats per un equip d'advocats del despatx Cremades & Calvo Sotelo. Les accions legals que emprendran aniran per dues vies, segons han informat aquest dissabte en roda de premsa.

Els afectats tenen previst reclamar per la via administrativa una indemnització milionària a Aena, l'ens gestor dels aeroports espanyols i, segons ells, qui havia de garantir el servei públic. Inicialment s'havia parlat d'actuar contra els controladors i el seu patrimoni personal però finalment s'ha optat per demanar responsabilitats a Aena en entendre que els controladors són només empleats públics.

La indemnització per persona que es reclamarà serà de 10.000 euros, molt per sobre dels 600 que preveu Aena per pal·liar els problemes de retards o altres tipus. Aquesta quantitat s'ha establert segons un barem estàndard dels danys morals que s'ha causat a les persones que no van poder viatjar.

Fins a 8 anys de presó

Els diners es reclamaran a Aena però també s'actuarà contra els controladors. Es farà per la via penal i sumant-se a les accions empreses per la Fiscalia de l'Estat. La plataforma es presentarà com a acusació particular i demanarà penes de fins a 8 anys de presó per a cada un per violar la llei de navegació aèria de 1964, encara vigent malgrat ser preconstitucional, per abandonar el lloc de treball.

Els advocats, que l'han qualificat com la demanda col·lectiva més important del país, han demanat que els tribunals estiguin a l'altura i que s'instrueixi un jutjat específic per al cas.

Entre els més de 5.000 afectats que integren la plataforma, el 97% són particulars mentre que la resta són associacions hoteleres i línies aèries.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut